Tuesday, April 3, 2012

.. Sahabat Platonik ..



sahabat platonik..
jujur saya baru dengar tentang word ni?
ketinggalan zaman kan?
but its okay.. saya dah pun molah tinjauan literatur untuk topik saya kali ni..

Perkataan "platonic" tu sendiri dengan seorang ahli falsafah terkenal greek iaitu plato
Dalam symposium (teks falsafah plato) plato mempersoalkan tentang kewujudan hubungan cinta antara dua manusia tanpa  sexual desire. Malah plato menganggap sexual desire ini mengganggu sesuatu hubungan cinta untuk berada pada tahap yang lebih tinggi. Salah satu topik dalam sympossium turut menerangkan kemungkinan bgaimana sesebuah cinta itu bermula dan bagaimana ia berkembang.


Perkataan ni JARANG digunakan bagi persahabatan yang mlibatkan jantina yang sama sebab maksud istilah itu sendiri yang dikhususkan kepada "sexual feelings".  Takkanla kawan antara laki ngan laki or perempuan ngan perempuan akan mnimbulkan "sexual feelings"  kan? ^_^ . Bahaya tuh deng!! Lainla gay , lesbian or biseksual, tu tak usah nak ceritalah kan? hehehe. Tapi tak dapat juga nak dinafikan, kadangkala berlaku jugak sahabat  yang sama gender (Paling kerap lah kan?). Mungkin sebab ikatan persahabatan yang terlalu akrab ^_^. But still hubungan tuh bukan dikatakan sahabat Platonik, itu sahabat sampai mati namanya.. ^_^

Sahabat platonik selalunya memahahami hati kita dan mereka ialah orang yg kita akan habiskan masa kita selalu dengannya, kebiasaannya minat, hobi ,kemahiran mahupun artis kegemaran antara satu sahabat platonik akan same dengan satu sahabat platonik yang lain situasi ini akan mendorong kepada keakraban yang kukuh antara mereka.
hehehe.. means kat sini, SAHABAT PLATONIK ini melibatkan dua jantina n for sure mestilah laki n pompuan kan.. hehehe
yang menariknya hubungan ini adalah satu hubungan yang tidak melibatkan keinginan antara satu sama lain untuk menjadi pasangan kekasih.

Secara ringkasnya, sahabat platonik menurut KAMUS MINDA DAN BICARA HATI sheeda salleh 2012 , hubungan Platonik membawa maksud semata-mata bersifat spiritual (pemberi semangat),bukan didorong oleh atau bermotifkan keinginan nafsu syahwat (bukan hubungan persahabatan atau kasih sayang).
Ada orang kata sahabat macam ni tak ok..
ada yang selesa ada sahabat macam ni..
semua itu terpulang..
sebab kita tak boleh paksa suruh orang setuju dengan satu perkra sahaja..
semua itu terpulang dnegan niat jugaklah..
saya rasa saya ada seorang macam tu..
saya rasa lah..
teus terang saya selesa berkawan dengan dia..
tapi tak tahu lah dia bagaimana..
saya tak bercinta dengan dia.. n pernah sekali sebab saya tak tahan malu dengan satu perkara saya bagitahu dia.. ^_^, then saya tenang..
but berkawan dengan dia, saya kena selalu jaga diri..
takut nanti terbakar diri.. takut nanti terbakar hati <--- hahahaha (Kata2 Sultan yang sedang berucap kat TV3  masa saya menaip ni ^_^
Jadi bagi saya sahabat platonik bolehlah dirumuskan sebagai hubungan persahabatan antara lelaki dan perempuan tanpa wujud sebarang perasaan, senang kira, kawan baik tanpa ada perasaan cintalah.
saya rasa sahabat platonik ni hanya boleh berlaku bila satu pihak tu dah ada kekasih hati..
sebab kalau 2 2 single, kemungkinan sahabat platonik ni jadi kekasih tinggi pulak.. sebab selalu berhubung..
salu kongsi cerita yang sama, sebab senang bersama lah kan..
faham antara satu sama lain.. then dari sahabat jadi kekasih..
" luckly i'm love with my best fren" <--- sesuwai sangat lagu ni.. hehehe
namun sapa2 pun sahabat platonik kita, doakan mereka bahagia yer... hehehe

Urm.. sebenarnya sebelum ni saya dan kawan saya  pernah persoalkan perkara ni..
wujudkan sahabat antara lelaki dan perempuan yang berhubungan meskipun bukan kekasih? hurm..
terdiam jugalah lepas disoal dan mengambil masa untuk memberikan pandangan..
dan hari ini, saya temui jawapan.. semuanya lepas tonton nona at TV3.. hehehe

Minda saya berhujah lagi..
kadang2 best jugak lah ada platonik frenship ni..
^_^
itu saja..
saya rindu sahabat platonik saya.. hahahahahaah

♥ ♥ Romantic relationships come and go, but a good platonic friendship can last forever ♥ ♥






No comments: