Sunday, April 29, 2012

.. Penyataan Semasa dan selepas Praktikum Last Fasa ..

Assalamualaikum..
kalau di tanya seronok tak jadi cikgu? hurm saya jawab dengan yakin YA, tak macam sorang kawan saya.. dia jawab TIDAK.. kenapa? ini sebab saya..sebab minat. Lagi? sebab budak-budak yang suwit kelakuannya walaupun agak anoyying di mata orang lain..


kalau artis biasanya diserbu peminat minta sign, hari ni saya merasa jadi artis hehehe.. 


Honestly ini praktikum yang beri saya sangat banyak pengalaman untuk melangkah ke bidang keguruan.. 
banyak benda kami belajar..
di sini kami habiskan masa hampir 8 jam di sekolah. datang jam 7 balik jam 3..
di sini saya di panggil ustazah oleh murid2.. <---- eheheh.. ada gaya nampak!.. ustazah = guru perempuan.. 


kali ini saya sangat3 berpuas hati..
saya dapat student yang semangat untuk belajar..
means, saya juga semangat sediakan pembelajaran untuk mereka...

di kelas pemulihan saya ada Uda, Aminah, Jenn, Monica dan Rafizh..
masing2 ada kelebihan mereka..
BlUUUrrrr but sweet.. haahhaha

saya sempat ajar 4 kemahiran sepanjang 3 bulan.. 

nak tahu sapa mereka? .. nah, saya syer gamba mereka.. 

Jennifer..
Sweet orangnya..
still simpan surat yang dia bagi hari tu..
walaupun surat tu pendek, but still i am proud of u Jenn..

ini monica..
saya sedih tengok dia nangis last day saya ajar mereka
the next day, Monica tak hadir.. 

Aminah : unik..
tengok nama pun unik apa..
masa awal2 dulu aminah ni pelalu dia tahap dewa..
will be missed her smile!!

Uda n dara..
unik dari segi tulisan..
rajin. doakan uda jadi pelajar bijak n berjaya dalam bidang yang baik2 next time..

Rafizh..
Masa masuk awal2 dulu dia masuk, dia tak pedulikan saya,.. hahaha..
ajak main pun sik mok..
n last2 rafizh join semua main yang saya sediakan.. ^_^

ni jadual token..
kura2 tu menas diaorang selalu buat kerja cepat dan betul.
anak murid saya kata " Cikgu nak Kura2 1 Malaysia".. hehehe

n of course ni untuk hadiah token mereka.. ^_^


Selain kelas ni, kali ni saya punya anak murid yang lebih sporting daripada biasa..
murid2 kelas tahun 5..

saya ajar matematik untuk kelas ni..
masa last day tu sedih gilak diat cdaknya nangis.. sebab sebenarnya saya sayang mereka..
hehehe


bersama hampir semua but not smua lah anak2 5T

sik nampak muka saya.. hahaha

SuperP!!!


Very gOoD!!

Well dOne!.. tapi sik semua ada ctok..

Great!!


Nice wOrk!
Terrific!

Dalam Kelas 

ni jer yang mampu saya bagi..
ehehe.. but still saya puas hati sebab saya buat sendiri..
nyaris2 tak tido malam dew.. hehehe



 

 

 

 


 


hari ini saya kembali ke batu lintang lagi..
sure i akan rindu mereka.. 
saya sayang mereka..
sporting giler!! ^_^

Thursday, April 26, 2012

.. Alhamdulillah.. Praise to Allah ..

Alhamdulillah saya dah slamat diijabkabul.. ahaahha.. selamat di obzeb oleh lect2..
nang bena lah sampey ke titisan darah terakhir..

kinek FOKUS pada molah bookmark k biak.. hehehe..

ada masa mok share apa yang berlaku selama 3 bulan..

ya jak..

Monday, April 16, 2012

.. apa lah nasib :( ..

apalah nasib..

sekali buat silap, jangan nak try buat kesilapan kedua

siyes!!

sangat malang nasib saya hari ini

Thursday, April 12, 2012

.. missed everything about her ..

saya rindu semua tentang dia..
senyumannya..
suaranya..
marahnya..
manjanya..
air matanya..
pelukkannya..
ciumannya..
concernnya..
masakkannya..
rajuknya..
sentuhannya..

saya rindu semua tentang dia..
saya rindu ayam masak merahnya..
saya rindu nak makan ketupat yang dia buat..
saya rindu dengan marah nya pada saya..
saya rindu suara yang memanggil saya tak ira apa jua keadaan..
saya rindu air matanya yang menitis kerana saya..
saya rindu dia...
saya rindu dia..
saya rindu mak saya..

Al- Fatihah..

Ya Allah tempatkan emakku bersama hambaMu yang diredhai..
ampunkan dosanya ya Allah..

Kalau ada yang kata mak dia tak pernah suara meninggi ketika bercakap dengan mereka..
saya katakan mak saya Ya..itu cara dia.. dan dengan cara itu saya menjadi saya hari ini..
kalau mengawal pergaulan itu satu perkara yang kolot, saya berani katakan dengan kawalan itu juga kami di didik oleh mak saya..
dan kami menjadi kami hari ini.. saya menjadi normasheeda hari ini..

saya sayang mak saya..
saya rindu dia..


Monday, April 9, 2012

.. Someone like you ..

"Someone Like You"

I heard that you're settled down
That you found a girl and you're married now.
I heard that your dreams came true.
Guess she gave you things I didn't give to you.

Old friend, why are you so shy?
Ain't like you to hold back or hide from the light.

I hate to turn up out of the blue uninvited
But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me it isn't over.

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead, "
Yeah

You know how the time flies
Only yesterday was the time of our lives
We were born and raised
In a summer haze
Bound by the surprise of our glory days

I hate to turn up out of the blue uninvited
But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I'd hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me it isn't over.

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."
Yeah

Nothing compares
No worries or cares
Regrets and mistakes
They are memories made.
Who would have known how bittersweet this would taste?

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."
Yeah

Tuesday, April 3, 2012

.. Sahabat Platonik ..



sahabat platonik..
jujur saya baru dengar tentang word ni?
ketinggalan zaman kan?
but its okay.. saya dah pun molah tinjauan literatur untuk topik saya kali ni..

Perkataan "platonic" tu sendiri dengan seorang ahli falsafah terkenal greek iaitu plato
Dalam symposium (teks falsafah plato) plato mempersoalkan tentang kewujudan hubungan cinta antara dua manusia tanpa  sexual desire. Malah plato menganggap sexual desire ini mengganggu sesuatu hubungan cinta untuk berada pada tahap yang lebih tinggi. Salah satu topik dalam sympossium turut menerangkan kemungkinan bgaimana sesebuah cinta itu bermula dan bagaimana ia berkembang.


Perkataan ni JARANG digunakan bagi persahabatan yang mlibatkan jantina yang sama sebab maksud istilah itu sendiri yang dikhususkan kepada "sexual feelings".  Takkanla kawan antara laki ngan laki or perempuan ngan perempuan akan mnimbulkan "sexual feelings"  kan? ^_^ . Bahaya tuh deng!! Lainla gay , lesbian or biseksual, tu tak usah nak ceritalah kan? hehehe. Tapi tak dapat juga nak dinafikan, kadangkala berlaku jugak sahabat  yang sama gender (Paling kerap lah kan?). Mungkin sebab ikatan persahabatan yang terlalu akrab ^_^. But still hubungan tuh bukan dikatakan sahabat Platonik, itu sahabat sampai mati namanya.. ^_^

Sahabat platonik selalunya memahahami hati kita dan mereka ialah orang yg kita akan habiskan masa kita selalu dengannya, kebiasaannya minat, hobi ,kemahiran mahupun artis kegemaran antara satu sahabat platonik akan same dengan satu sahabat platonik yang lain situasi ini akan mendorong kepada keakraban yang kukuh antara mereka.
hehehe.. means kat sini, SAHABAT PLATONIK ini melibatkan dua jantina n for sure mestilah laki n pompuan kan.. hehehe
yang menariknya hubungan ini adalah satu hubungan yang tidak melibatkan keinginan antara satu sama lain untuk menjadi pasangan kekasih.

Secara ringkasnya, sahabat platonik menurut KAMUS MINDA DAN BICARA HATI sheeda salleh 2012 , hubungan Platonik membawa maksud semata-mata bersifat spiritual (pemberi semangat),bukan didorong oleh atau bermotifkan keinginan nafsu syahwat (bukan hubungan persahabatan atau kasih sayang).
Ada orang kata sahabat macam ni tak ok..
ada yang selesa ada sahabat macam ni..
semua itu terpulang..
sebab kita tak boleh paksa suruh orang setuju dengan satu perkra sahaja..
semua itu terpulang dnegan niat jugaklah..
saya rasa saya ada seorang macam tu..
saya rasa lah..
teus terang saya selesa berkawan dengan dia..
tapi tak tahu lah dia bagaimana..
saya tak bercinta dengan dia.. n pernah sekali sebab saya tak tahan malu dengan satu perkara saya bagitahu dia.. ^_^, then saya tenang..
but berkawan dengan dia, saya kena selalu jaga diri..
takut nanti terbakar diri.. takut nanti terbakar hati <--- hahahaha (Kata2 Sultan yang sedang berucap kat TV3  masa saya menaip ni ^_^
Jadi bagi saya sahabat platonik bolehlah dirumuskan sebagai hubungan persahabatan antara lelaki dan perempuan tanpa wujud sebarang perasaan, senang kira, kawan baik tanpa ada perasaan cintalah.
saya rasa sahabat platonik ni hanya boleh berlaku bila satu pihak tu dah ada kekasih hati..
sebab kalau 2 2 single, kemungkinan sahabat platonik ni jadi kekasih tinggi pulak.. sebab selalu berhubung..
salu kongsi cerita yang sama, sebab senang bersama lah kan..
faham antara satu sama lain.. then dari sahabat jadi kekasih..
" luckly i'm love with my best fren" <--- sesuwai sangat lagu ni.. hehehe
namun sapa2 pun sahabat platonik kita, doakan mereka bahagia yer... hehehe

Urm.. sebenarnya sebelum ni saya dan kawan saya  pernah persoalkan perkara ni..
wujudkan sahabat antara lelaki dan perempuan yang berhubungan meskipun bukan kekasih? hurm..
terdiam jugalah lepas disoal dan mengambil masa untuk memberikan pandangan..
dan hari ini, saya temui jawapan.. semuanya lepas tonton nona at TV3.. hehehe

Minda saya berhujah lagi..
kadang2 best jugak lah ada platonik frenship ni..
^_^
itu saja..
saya rindu sahabat platonik saya.. hahahahahaah

♥ ♥ Romantic relationships come and go, but a good platonic friendship can last forever ♥ ♥






.. saya rindu update bLog ..

Melangkah ke arah untuk menjadi seorang guru banyak mengajar saya selok belok profesion perguruan. Saya bangga kerana saya tidak memilih jalan yang silap untuk menjadi guru kerana ianya satu kepuasan kepada diri saya. Saya capai impian ibu bapa saya yang inginkan saya menjadi seorang pendidik.
Saya berjaya mempelbagaikan kerjaya dalam keluarga saya.  Hari ini saya ingin berkongsi pengalaman sepanjang saya menjalani praktikum.  Karenah anak2 murid saya memang kadangkala menyakitkan hati. Namun semestinya telatah itu yang  akan saya rindu suatu hari nanti kerana sudah pasti saya takkan kembali kesekolah tersebut lagi.
Terima kasih kepada warga SK RPR Batu Kawa. Cikgu Sharipah yang snagat banyak membantu.
Terima kasih kepada warga SK Rakyat, Jalan Haji Bolhassan. Sebab beri pengalaman yang sangat bermakna untuk saya dalam membekalkan diri menuju kea rah guru yang berkualiti.
Terima kasih kepada warga SK Stapok, kerana member peluang untuk saya menumpang kasih di sana.
Saya rindu pada mereka, yang ada ketika pandai memujuk hati saat geram dengan telatah mereka. Dengan manja, hampiri saya dan rakan dengan harapan dia dimaafkan atas kesilapan rakan lain yang menyebabkan sesi P&P tidak berjalan lancar. Saya rindu pada mereka yang matanya sepet, baju tidak ber’iron’, dihindari rakan kerana jarang mandi waktu pagi. Sedih rasa hati bila melihat kaki kecil itu melangkah dengan dua beg sandang di bahu. Tanpa silu tersenyum menutup matanya yang sedia sepet. Saya rindu pada yang paling bijak mengambil hati atau dalam kata lain paling bijak membodek. Menanyakan perihal guru cantik seperti yang diperkenalkan semasa perhimpunan. Ricky yang paling takut pencil pembelian ibunya hilang hingga sanggup naik ke bilik pemulihan untuk mencari pencilnya itu. 
walau camne pun sidaknya berolah.. saya sayang dak nya ^_^