Monday, January 30, 2012

.. Jaljayo ..

bismikallahhummaahya wa amut ^_^

.. hari pertama masuk sekolah ..

hari pertama masuk sekolah,
dah pandai mengajar dan mengira..
hatiku ini begitu tabah..
mengajar murid sungguh2..

hahaha sapa kata biak kecik sekolah jak boleh berlagu lagu tok..
saya selaku guru pelatih hari tok gubah lagu tok..

hurm..
yang penting saya lambat datang sekolah..
saya tunggu kawan yang sik tahu jalan ke sekolah lebih dari sejam..
salah saya sebab sanggup tunggu, but i need to katakan di sitok,
kalau saya dipihak mereka, saya sikkan biar perkara tok jadi..
dari hari gelap, sampey terang benar saya masih nunggu orang ya..
bayangkan 640 belum berangkat dari rumah..
saya nangis.. sebab saya sedih ..
saya tauk nya sik minta benda tok jadi, but at least nya sepatutnya ada usaha mok perkara tok sik jadi..
dengan syarat awal turun..
nya mungkin sik salah, sebab masa jam 620 nya dah siap but still need to waiting somebody else..
dan saya sangat sedih..
saya p sekolah dengan mka yang tebal dan sembab..
sebab saya malu dengan prestasi saya pada hari pertama...

satu perkara lagi saya cukup penat!!
mulai minggu depan pula, saya hanya akan boleh balik dari sekolah selepas jam 3..
bayangkan..
oleh saya katakan insan2 tertentu terlalu berkira..
konon bila satu pihak sedang melaksanakan tugas, pihak lain harus duduk jadi ahli gelap
dengan erti kata lain, bila si A balik jam 4, semua harus balik jam 4 walaupun mata bertentang mata jak kereja..

saya dapat ngaja kelas tahun 3 untuk major.. 8 waktu okay..
]n tahun 5 untuk minor.. 4 waktu..
itu adalah masa maksimum sebagai guru pelatih..
]ya, saya cembur dengan rakan2 yang dapat masa 10 waktu sahaja..
dan saya paling cemburu mereka balik awal.. hehehe

namun, saya adalah saya..
Sheeda takkan dapat ditukar menjadi Shafida..
Sheeda tetap kakak, Shafida tetap adik.. hehehe

sekian saja saya mok luah ari tok.. lelah buat hari pertama..

^_^

saya letih..
tapi its okay.,.
demi masa depan murid..

Saturday, January 28, 2012

..Sky Garden --> IPG KBL --> Sk Merpati Jepang --> Sk Gita --> SK Jalan Arang --> Sk Stapok --> Samariang ..

salam..
kepak but berbaloi...
perjalanan hari tok sik semudah yang dirancang..
hhhe

sangat kepak but saya harus akui, tetap berbaloi..
kami mula jalan dalam jam 9 pagi.. balik jam 4.. semua tmpat saya tulis kat atas kami p.. hehehe

kuar umah p maktab.. ada urusan sik rasmi bersama Amysya..
lepas ya bemula lah perjalanan cari sekolah.
temankan mimi p cari sekolah Jepang lok, sebab  nya perlu anta Nae n Liza sia..
after 2 kali ulang jalan, then puas hati dengan jalan yang dicari, kami p ke SK Gita.. hehehe..

then kami ke area stapok..
cari sekolah jalan arang..
sigek kerja gila kmk orang polah.. depan trafik lite,
memandangkan sekolah yang dicari adalah unutk keperluan saya, jadi saya yang kena dep.. hehehe..
so, sikda masa mok tukar drebar..
saya n mimi bertukar depan trafik lite jak..
kenak hon orng belakang.. ilek la, bukan lampu dah hijau pun.. hhe..
mungkin nampak agak gengster la.. sebab keta lowed, then kuar2 dari keta duhal pompua bertudung.. hhehe

ok berbalik kepada kisah cari sekolah..
bila kmk orang diat simpang mnuju ke jalan arang dengan kompiden kmk orang p masok simpang..
masok2 sik juak nemu.. yang ditemu, kilang Gas..
Gas k masak ya, nak wana kunin..
hurm.. masok, ok lega lah sikit sebab jumpa signboard JALAN ARANG..
sekali berpusin2 lalu langsung sikda nemu..

Cesss.. masa untuk bertanya..
Called nana,
nana madah masok DEsa Wira..
ish2..
nama sekolah bukan main jalan arang, sekali tempat sekolah sikda lalu kaitan dengan jalan Arang.. porah.. hehehe
sampey jak di Desa Wira, bah, siney mok masok?
ok, asok area pasar nya.. nak kuar dari kta pun segan, sebab Kak As ngan Abang An nunggu..
maksud saya asuk @ anjing.. hhehe
then sampey satu masa, saya kuar keta kat kedey runcit..
nasib..
mamg bena2 kmk orang bertemu dengan Mak cik yang baik hati ya..
sebab saya sakin ya mun nya sik bawa tunjuk jalan, sik mungkin saya dapat cari jalan p sekolah yang saya rasa amat jauh ya.. huhuhu..

then kisah cari sekolah saya sendiri..
ntah berapa kali U turn..
huhu..
cakap pun  sik guna..hehehe..
pasya mek orang p samariang for lunch..
then p umah anak sedara saya p amik keta.. hehehe

then baruk jak tek mek orang p jalan2 reliz tensen b4 praktikum.. hehehe

so i wanna share pic mek orang.. hehehe












ingat mok jalan2 gik tadik, tapi yaah ujan turun dengan lebatnya.. ^_^

Friday, January 27, 2012

.. alpanya kita ..

bismillahirrahmanirrahim...

mahu atau tidak, kita tidak dapat menafikan,
kita kini sudah berada di dunia akhir zaman..
bersediakan kita?..
bersediakah kita menghadap hari pembalasan..
balasan dosa atas segala yang ppernah kita kerjakan..

cuba serch kat youtube " Rasulullah menangis di padang masyar"
pasti anda juga mempunyai persoalan yang sama sepertimana saya..

hari ini, atau saat ini mari kita tanya diri kita berapa kali kita ingat pada Rasul kita .. Nabi Muhammad SAW..
atau siapa yang sedang mengingati baginda..
kalau ada 1000 orang tidak mustahil ada 900 yang tak ingat malah tidak rindu pada nabi muhammad..
padahal baginda hingga hujung nyawa tetap mengigati kita..
kenapa?
kerana kita alpa..
kita alpa bila berada di dunia..

hurmm....

Thursday, January 26, 2012

.. testing versi 1 ..

testing keyboard baru.. hehehe
sebab b4 tok saya pun keyboard rosak..
so dah beli baru dah.. hahahah..
ya pun mok padah..
bukan apa, jangan kelak sebab keyboard rosak kita gago mok beli lappy baru.. hehhe..
so far masih janggal la mok makey benda tok..
but need to biasakan juak.. hehehe

^_^

Thursday, January 19, 2012

.. kehidupan ..

 Salam alaik..
1st of all, mun ada huruf k n l molah hal, beta mohon maaf..
2 bestfren tok da problem siket... hehehe
hari ini saya nak cakap pasal kehidupan..
mungkin apa yang saya ungkapkan ini tak seindah kata2 pujangga, namun ini semua adalah luahan hati..
tertulis dengan spontan oleh jemari ini...
^_^

....kehidupan....

tanpa sedar detik waktu terus berjalan..berjalan,dan terus berlari meninggalkan kita..sik menoleh malah akan terus meninggalkan kita.. tapi cuba reflleksi diri..apa sumbangan kita pada diri?.
hurm.. sik payah pergi jauh.. apa sumbangan kepada diri sendiri..
too dificult to answer!..kerana ada suatu ketika, kita ternyata kejam pada diri..and tanya pada diri..
Adakah diri kita bersedia menghadap hari pembalasan..
adakah iman kita akan sentiasa bertahan..
adakah iman kita akan sentiasa berkekalan?..
hurmm...
jelas!.. betapa rapuhnya iman kita..
hurm..
bila dikenang2 saya rasa kalau saya ada kuasa, saya ingin putarkan masa..
kerana saya perlu banyak masa untuk betulkan semua kesilapan saya..
Ya..betulkan segala kesilapan yang telah dilakukan..
namun, Allah punya rahsia sendiri kenapa kita tidak diberikan kuasa itu..
hati ini menjawab kerana kesilapan itu juga adalah kehidupan!!..

dalam kehidupan,
suka dan duka tangis dan tawa bersilih ganti..,
tergores bagai lukisan yang dilakar tanpa permulaan yang pasti dan pengakhiran yang hakiki..
kalaulah kita adalah seorang ahli seni..
pasti banyak lukisan sudah kita lakarkan..
ada yang menggambarkan perasaan indah, ada yang gundah..
namun walau apa2 pun lukisan,itu adalah gambaran kehidupan..
gambaran kehidupan kita bergelar seorang insan..
ya itu semua adalah gambaran pengalaman
lukisan itu adalah pengalaman..
yang mengajar erti kehidupan..
paling penting, itulah kehidupan..
cantik atau jelik lukisan itu, itulah gambaran kehidupan kita..
but, need to remember, yang indah itu tak semestinya dunia ini langsung tiada celanya..
dan jelik itu idak menggambarkan dunia ini langsung tiada nikmatnya..
adakala kita bahagia.. adakala Allah berikan kita jalan untuk kurangkan dosa..
Allah duga iman kita..
Insya Allah seimbang dengan kebolehan kita..
Bila saya reflek pada diri saya..
saya tahu, Allah duga saya..
Allah percaya saya boleh jalani hidup tanpa My mum..
walaupun saya sendiri tida yakin saya mampu lalui,
namun bila fikirkan Allah yakin saya mampu,
Ya, saya peroleh semangat untuk hidup..
meski sukar..
kerana, dengan satu kehilangan, saya rasa bagaikan  perlu melalui seribu mimpi
dan melalui berjuta jalan sepi.. tanpa penghuni..
hati kosong..
keluhan bertandang.. hanya air mata menemani..

namun, saya tetap bersyukur..
dalam kesedihan itu, hadir bagai teman sejati menemani..
menasihati dan hadir bilamana diri memerlukan..
apabila  lelahnya jiwa berpura2 kuat menahan cobaan..
terima kasih sahabat2..
InsyaAllah berkekalan hingga akhir nafas ini..
namun, dalam resah dan air mata, Allah akan sentiasa bersama..
billa hati ini rindu, kupersembahkan kepadaMu..
kuluahkan apa yang tersemat di dalam kalbu..
alhamdulillah kerana Allah tunjukkan pada saya..
Allah tidak hanya menghadirkan senja dalam hati ini,
malah tetap melakarkan sesuatu rancangan kehidupan..
rancangan yang terindah dalam hidup..

"meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu
maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta"

Rapuhnya Imanku Ya Allah..

Wednesday, January 18, 2012

.. truth or dare ..

Penah dengar sik?
penah main sik?
kebenaran atau cabaran?
hehehe... best main tok..

semalam saya, mimi, win and nana main game tok sekejap..
adalah dalam 10 round ^_^
saya kena dalam 3 pusingan...
huhuhu..

bena2 saya madah, nebes pun ada main tok..
juz image, duduk2 tepi waterfront, sapa berani sahut cabaran..
so terpaksa pilih kebenaran..

main soalan tok, awak boleh jawab apa2 jak soalan..
apa2 yang ktk orang mok tau pasal orang yang kena ya..
jangan tanya kalau rasa benda ya akan keruhkan keadaan.. hehehe

tapi nang best juak lah main tok..
berpeluh2 saya jawab soalan cdaknya.. hehehe
soal hati n perasaan bukan bleh buat main oi.. ahahahha
tapi semua ya keep it as rahsia sampai mati.. hehehe

dan  saya wajib katakan TQ kepada MIMI, WIN, and NANA sebab malam tadi..
bena2 kepala mek sik berat seperti sebelumnya.. hehehe


ihsan Google ^_^


BFF ^_^
InsyaAlllah bersahabat sampai mati  ^_^



Monday, January 16, 2012

.. hadiah besday yang canteq ..

first of all..
TQ very much kepada kekewan yang sediakan hadiah untuk saya.. hehehe
saya macam biak jak..

nak bawah tok  bukan hadiah ok..
ya lap top baru.. hahaha
kecik giler wa cakap lu..
diat la pensil case sebelah nya pun nampak besaq.. hehehe

bulak jak.. ya kamus besta..
bagus k nambah pengetahuan... ^_^


ha begin here..
tok yang mimi beri..
paling suwit hadiah tok nya polah sendiri..
proud of u MImi!!!..
deabakkkk!!!


tok win bagi..
baruk jak nya bagi..
kacak.. wana puteh. hehehe




tok Atol beri..
hehe..
nanti saya p melancong saya mbak tok g.. hehehe ^_^


saja testing..hehehe




urm saya gik lelah tok..
asuk sebelah umah ya hilang deria kali..
da ka patut di kepong nya saya ngn liza nait motor..

ceeeetttt!!!!!

hehehe

dah ya jak..


Sunday, January 15, 2012

.. kiut ..

hari ni puteri kayangan dari taman langit (sky garden) mencemar duli p jalan2.. hehehe
best la.. sebab lamak dah sik g pasar..

n paling best farah n saya dapat hadiah daripada Atol..
Tq juak dengan Nae yang belanja makan..
paling penting tQ Pak Cik Matt yang sudi datang ambik kmk orang dari taman langit.. hehehe

tok atol beri..



best,... kiut.. TQ Atol..

Friday, January 13, 2012

.. Syukur ..

bismilllahhirrahmanirrahim...

syukur..
topik hari ni.. Syukur..

dalam hidup kita ramai orang boleh dikatakan tidak tahu bersyukur..
hurm.. saya tak kata semua, but kebanyakkan..

yang rendah nak jadi tinggi, ada yang tinggi merasa nak jadi rendah pulak..
macam saya badan besar, saya harapkan badan yang selim..hahah
and sebaliknya orang yang kurus nak merasa macammana berisi means they want to be fatter!!..
paling tida boleh dinafikan yang miskin nak jadi kaya, yang kaya tak pulak nak merasa jadi miskin, tapi mereka 'kebanyakkan" inginkan kekayaan yang berganda..

pembaca2 (kalau ada).. jom reflek diri kita..
sesekali ada kan kita rasa macam ni..
i akui!..
kesimpulannya manusia jarang bersyukur dengan apa yang mereka miliki!!..

tadi masa tutotial, our tutor shared sumthing..

dan ini antara perkongsian beliau..


Half Man – The Story of Peng Shuilin
Half Man - The Story of Peng Shuilin

PENG Shuilin is 78cms high. He was born in Hunan Province, China.
In 1995, in Shenzhen, a freight truck sliced his body in half.
His lower body and legs were beyond repair.

Half Man - The Story of Peng Shuilin

Surgeons sewed up his torso.
Peng Shuilin, 37, spent nearly two years in hospital in Shenzhen, southern China,
undergoing a series of operations to re-route nearly every major organ or system inside his body.
Peng kept exercising his arms, building up strength, washing his face and brushing his teeth.

Half Man - The Story of Peng Shuilin

He Survived against all odds.
Now Peng Shulin has astounded doctors by learning to walk again after a decade.

Half Man - The Story of Peng Shuilin

Considering Peng’s plight, doctors at the China Rehabilitation Research Centre in Beijing
devised an ingenious way to allow him to walk on his own,
creating a sophisticated egg cup-like casing to hold his body, with two bionic legs attached.
 
Half Man - The Story of Peng Shuilin
 
It took careful consideration, skilled meaasurement and technical expertize.
Peng has been walking the corridors of Beijing Rehabilitation Centre
with the aid of his specially adapted legs and a resized walking frame.


Half Man - The Story of Peng Shuilin

RGO is a recipicating gait orthosis, attached to a prosthetic socket bucket.
There is a cable attached to both legs so when one goes forward, the other goes backwards.
Rock to the side, add a bit of a twist and the leg without the weight on it advances,
while the other one stays still, giving a highly efficient way of ambulation.
Oh so satisfying to ‘walk’ again after ten years with half a body!


Half Man - The Story of Peng Shuilin

Hospital vice-president Lin Liu said: “We’ve just given him a checkup; he is fitter than most men his age.”
Peng Shuilin has opened his own bargain supermarket,
called the Half Man-Half Price Store.
The inspirational 37-year-old has become a businessman
and is used as a role model for other amputees.
At just 2ft 7ins tall, he moves around in a wheelchair giving lectures on recovery from disability.
His attitude is amazing, he doesn’t complain.
“He had good care, but his secret is cheerfulness. Nothing ever gets him down.”


kan.. ini contoh yang sangat baik..
ya, i tabik dengan dia... bermula daripada tiada separuh badan, dengan sedaya upaya dia berjalan..
sangat3 mengagumkan...

kalau saya jadi dia, saya tak rasa saya akan sampai ke tahap itu..
dan saya tak rasa saya sekuat itu..

hurm.. kisah pengajaran yang sangat menarik..
realy love it!!

Thursday, January 12, 2012

.. maraton kuliah Action research ..

dari jam 730 pagi tadi sampai sekarang, saya dan kawan2 buat maraton...
huh..
hehehe

kelas akan berlangsung sampai jam 5..

banyak input yang kami pelajar hari ini..
sebagai rekod kami belajar 6 bab..
penat tapi tak palah..
ini pengorbanan...

demi penyelidikan sem ini..


Wednesday, January 11, 2012

.. Lets help!! : Hope to walk ..

sementelah saya dah baca, so why not saya sharing pasal ni.. mana tau ada insan at luar sana yang rezeinya lebih daripada orang lain dan berbesar hati na tolong...
Ya Allah, bukakanlah pintu hati si baik hati dan si penderma mulia, supaya bantu family ni...
 Sapiq kata dalam blog nya yang bertajuk che sini :
http://mohdshafiq87.blogspot.com/2012/01/spread-message.html
*This is a sticky post... Scroll down to read my latest post(s)...

So aku came across this post tonight.. aku pon bace.. touches my heart deeply.. Pasal budak pompuan nama nama An-Nur mngidap pnyakit Cerebral Palsy.. since aku jenis ignorance, aku xtau pon ni penyakit apa.. so I GOOGLEd it.. So benda ni dlm bhsa mudah atau senang paham 'Lumpuh Otak'..

And this girl and her sister both have this.. Unfortunately, her sister passed away last month.. So skrang family dia tgh raise funds ntuk tmpng pbelanjaan budak ni g operate di China before things got worse.. Cant imagine the parents' feelings.. It must be so hard for them.. So far, approximately 100k sudah bjaya dkutip, but they need around 500k.. So plz, to all my readers, whether you know me or not, DO HELP!

Yang ada rezeki lebih, kongsi2 la dgn y lain.. Put religion, politics aside.. This is beyond that..  Even jumlah y sangat2 kecik make a difference.. X rugi kita tolong orang, next time orang lain tolong kita bila susah.. 


untuk kesahihan berita visit : http://hope2walk.blogspot.com


Plz2.. Plz2... Plz... suma.. kita tolong apa y mampu.. Since I'm broke,  I'm trying to help by spreading the message! 

so guys.. kita mungkin ada yang mampu tolong dari segi kwangan but mungkin ada yang tidak..
but at least kita usaha bantu.. so dengan segala hormatnya marilah sama2 kita sebarkan mesej ini..
n dont forget to pray supaya ada insan yang sudi membantu..

amin...


Tuesday, January 10, 2012

.. La tahzan, Innallah ha ma ana ..

Keboringan yang menyelubungi iwa.. cey.. hehehe
saya boring bah tadi, so ada kawan saya suggest 2 video..
2 2 best..
yang cge ya best n sooo suwitt.. hehehe.. sebagai seorang wanita, saya jeles ngan nya.. hehehe..
tapi video yang 2nd ya best gik..
untuk ketengan jiwa.. hehehe..

" Jangan bersedih, Sesungguhnya Allah bersama kita"

senang crita saya share link k video jak..
kalau ada readers..
saya sarankan, tontonlah.. best video tok.. hehehe



.. bila bOsan buat aPa? ..

perasaan ini yang paling kerap mendera saya..

B.O.S.A.N

so bila bosan perkara yang salu saya polah...

1. mesej sapa2 yang dirasa boleh balas mesej saya..
2. baca novel. mun terlampau boring dalam 5 jam saya boleh habiskan sebuah novel..
3. diat crita barbie..
4. termenung n berangan2..
5. diat running man..
6. tido..
7. online.. tapi kadang2 online pun boring..

Sunday, January 8, 2012

.. imam muda Asyraf ..

salam alaik..
lepas balik dari HV tadi, saya buka twitter saya.. nasib ingat gik pasword..
then macam biasa saya akan buka page imam muda Asyraf..
ya saya suka cara beliau comunicate dengan siapa saya yang tweet dia tanya soalan..
stakat saya tengok, beliau sedaya upaya jawab setiap soalan..
even hanya dengan satu patah perkataan..
itu beradab namanya..

kalau dulu suka tengok soal asyraf..
banyak isu yang beliau kupas dalam rancangan tu..
simple but still bagi faham dengan orang...

semoga imam muda Asyraf akan terus di rahmatiNya..
sebab beliau sik lokek bagi pandangan n jelaskan setiap kemusykilan yang bermain diminda..
^_^





Saturday, January 7, 2012

.. layout baru..

saya dah tukar layout baru..
hehehe
nice..
suka.. chongmal chua hae!!
tadikk mok try tukar nya pun background,
tapi asanya akan ada masalah mun saya molah camya.. hehhee

apa2 pun saya suka view baru tok.. hehehe

DayanG, kmk dah tukar dah..
ari ya kita nanyak nak.. hehehe

ok, saya mok paksa diri tido lok..
^_^

.. rindu my bapak ..

Honestly saya sik dapat tido masa tok..
sik tau pahal..
n sik tau mok molah apa..
so, saya decide mok kongsi sumthing yang saya rasa malam tok..
.. saya rindu bapak saya..
ya kali nyuruh saya sik pat tido..
tadi saya mok kol nya, tapi nya dah tido..
huhuhuhu...
3 hari dah saya sik kelaka ngan bapak saya..
bila saya kol siang nya g ngail..
mun kol malam nya g ngurut orang...
huhuhu..

rindu eh ngan bapak..


walaupun bapak saya sik smart macam bapak orang len, saya tetap sayang nya...
sayang sepenuh hati...
walaupun bapak saya sik kaya macam orang lain, saya tetap bangga ada nya..
bangga segenap jiwa..

saya bangga dengan bapak saya..
saya sayang bapak saya..
saya sik mok kecewakan bapak saya..
saya sedih mun bapak saya sedih..
saya sik mok diat bapak saya nangis..
saya gembira mun bapak saya bahagia...

saya sayang bapak saya..
lelaki pertama dalam hati saya..

Thursday, January 5, 2012

.. Pinjam dan Pulangkan ..

salam..
ehemm2..
sejak hujan tok sa gatal jak geruk.. hehehe

ok ada orang request pasal topik terbaru..
" kawan pinjam barang sik dipulangkan".
hahahah.. masa dapat topik tok dush4...
sa kena tumbok k bata kuning kat belakang umah jak muka..
terasa sebenarnya.. hahaha

ok berbalik kepada topik, meminjam barang orang, maka pulangkanlah..
sik kira pinjam apa pun..
pen,buku,duit, selipar, tudung, liquid paper etc2..
hehehe
kadang2 ada bagusnya orang mengingatkan.. sebab ada yang bena2 lupa
tapi mungkin juak ada yang sengaja lupa..

kita ambik dalam hal duit la..
bila makey word pinjam, so sec sik langsung nya di anggap sebagai hutang yer kawan2..
bila hutang, camne2 pun lambat o laju, kita yang pinjam harus bayar hutang...
sebab nak saya pernah baca,
bila kita mati.. selagi hutang kita sik dilangsaikan, selagi ya juak kita pun roh sik tenang..
hurm...
bahaya ya...
sebab ya hati2 guna word pinjam..

saya pernah pinjam duit kawan saya 20 sen...
masa ya saya padah pinjam.. so even 20 sen saya bayar juak..
pengajarannya.. bila nilai just 20 sen, ala.. minta jak.. heehhe
senang crita...
sebab ya juak bila kmk orang geng kuar sik cukup duit, ilek ajak minta..
"minta 20 sen lok"
"minta seringgit lok"
hehehe.. tapi ada batas la.. agak2 la..
mun dah sampey berpuluh, maok kenak pangkong palak, cuba lah minta... hehehe...

ok, kesimpulannya bila guna word pinjam, maka pulangkan.. hehehe
ya ajak..

eh lupak kmk orang sik da kuliah ari tok.. jalan ke maktab banjir..
^_^

serpan banjir, kuching banjir juak..
sik alah2 main banjir kali tok..

urm takziah kepada keluarga pekerja shell n pelajar batu lintang ya..
sebab incedent banjir hari tok..
sorang biak sekolah, sorang pekerja shell ninggal..

o tedah. com...

hurm..

wassalam...

Tuesday, January 3, 2012

.. Jumpa kekasih hati ..

bismillah...
hehehe..
agak2 yang tengah berpacaran apa rasa jumpa kekasih hati?hehehe

cinta tok datang dengan pelbagai cara..
ada yang dari pandangan pertama, ada yang lamak bena berkawan bok bercinta..
ada yang datang lepas seseorang ya pergi, dan sik ketinggalan dari laman sosial.. paling femes FB ler...
 n various cara gik..

sik kira dari apa cara pun, cinta ya unik..
memberi ruang untuk merasa rindu dan dirindui
bercinta, menyinta dan dicintai..hehehe
i guess that must be perasaan yang sempurna.. ^_^

bila lamak sik jumpa.. mesti rasa rindu bermaharajalela.. hehehe
dan trust me rindu itu Allah anugerahkan kepada mereka yang berhak..

ok berbali kepada tajuk..
Perasaan jumpa kekasih..

situasi sebenar yer...

 masa balit rumah marik, hozmate saya cita..
ada kawan nya jumpa gerek..
just image nya 2 bergerek dalam FB 2 tahun i guess.. n marik !st time kot jumpa F2F..
haaaa... merah sunburn muka biak pompuan ya..
mungkin malu.. mungkin supan.. n maybe too shy..
hehehe.. kalau saya di pihak dia, posiblity utk rasa malu adalah pada thap yang paling tinggi..
^_^

kita beraleh kalau kekasih itu bergaduh pula..
bila jumpa apa erk perasaan?
Nak marah? o nak nangis? or nak lari?
urm..
mungkin ada yang fikir berjumpa itu satu idea yang baik masa bergaduh..
tapi sebenarnya F2F ya adalah the best way to make sure pergaduhan sik berterusan...
^_^

situasi tok, paling rame kawan2 saya rasa..
jumpa kekasih yang lamak dah sik jumpa..
hehehe.. apa erk perasaan cdak nya..
urm duguen3..
sarat dengan rindu, saya yakin menatap wajah kesayangan hati mesti satu perkara yang membahagiakan..
so utk kawan2 yang lamak dah tunggu jumpa kekasih hati.. seperti Zaharin (yG request topik tok) saya wish u all been happy sepanjang bergelar tahun akhir tok.. hehehe..
n untuk kawan2 lain yang da pacar ya, saya doa sampai jinjang pelamin..
esp fara n ajis, nae n wan, liza n aji.. hehehe
amin...

situasi seterusnya...
jumpa kekasih hati andai hubungan hujung tanduk dah.. hehehe
huh.. image jak pun dah bleh rasa sedih nya camne.. hehehe..
so sik mok cakap panjang..

ada satu gik situasi...
mun kita minat orang, then kita jumpa orang ya.. hehehe
ada sorang kawan saya camya..
hehe.. berseri2 jak muka seminggu2 tok kali..
bahagia bah.. hehehe

itu sekadar padangan yer..
kalau ada pembaca yang bena2 da pndangan, feel free to leave a comment pastok..hehehe..

^_^



.. Bismillah ..

Bismillahhirrahmanirrahim.. ^_^
Holla blog kesayangan Beta..^_^
status 1st untuk tahun tok.. banyak perkara yang saya mok kongsi.. heehhe
Alhamdulillah sepanjang cuti banyak perkara yang baik berlaku..
Dan sik ketinggalan da sumthing bad happen.. hehehe
Hari ini, ya saya secara rasminya menganjak usia 25 dan baru sahaja mencapai usia 24 beberapa hari yang lepas.. hehehe.. muda lagi kan?.. Alhamdulillah, saya dah 24 tahun bernafas di bumi Allah tok. Saya bersyukur sebab Allah beri saya kesempatan mengecap kebahagian dunia n saya harap InsyaAllah saya sik lupakan akhirat walau semanis mana pun nikmat dunia. Urm, dikesempatan tok, saya dengan senang hati menitipkan mesej ringkas sempena besday saya.. hahahaha..
Terima kasih Allah, atas nikmat kurnia yang diberikan kepada hamba, tanpa nikmat dan rahmatMu, aku bukan siapa2 di muka bumi ini.. Terima kasih mak kerana melahirkan saya ke dunia..tanpa mak melahirkan, siapalah saya pada hari ini. Terima kasih Bapak kerana membesarkan saya  dengan setia..Tanpa bapak di mana mungkin aku kan berpijak di dunia ini.. ^_^
Terima kasih..Abang2,kakak2,adik2 menjadi pelidung disaat diri memerlukan, pendorong disaat diri hilang kawalan, menyempurnakan hidup saat rasa ingin menyempurnakan. ^_^
Terima kasih..Sahabat2 kerana sentiasa disisi bila air mata menemani..terima kasih menjadi sebahagian daripada hidup saya.. ^_^
terima kasih kepada siapa2 ja yang ingat n wish besday saya.. sik kira di Facebook, atau secara bersemuka n sik lupak yang bagi mesej… Alhamdulillah saya diberi kesempatan untuk bernafas selama 24 tahun dah di bumi Allah tok. Terima kasih Allah, kerana memberi kesempatan untuk hamba bernafas di bumi-Mu..
Banyak perkara yang dah saya lalui.. dan masih banyak perkara yang saya perlu pertingkatkan.  ^_^
Opss lupakk.. Tq famly yang polah surprise kek cheese yang sangat sedap ya.. hehehe
Ok saya mok syer apa yang saya lakukan sempena cuti tok sampey saya sik berasa cuti habis dah.. hehehe..
Saya balik kampong awal cuti. Sik lamak 2 hari jak, then balik ke umah sewa semula sebab neman nae n famly p meminang.. hehehe.best sebab dengan puas hati kmk 2 nae makan buah durian yang sangat enak.. hehehe..
Saya neman nai sampey 2hb then balik ke kampung ku terchenta..hehehe..
Rehat2 bersama keluarga tersayang, eheheh sebab sik lamak pasya kazen saya kawen..
5hb dah start gago dah dengan majlis nya.. biasalah di kampung, gotong royong tek nak..
Ari khamis molah kueh untuk duduk kerja hari jumaat, jumaat start dah gotong royong molah khemah.. sabtu duduk kerja. Orang kampung dating sedekah. Saya jadi assistant. Sampey tengah malam, kmk orang mungkus nasi kuning sebab ada orang khatam juak. Esoknya hari persandingan. Meriah2.. hehehe.. tahniah sekali gik kazen saya. .hehehe..
3 hari pasya, ada gik doa selamat. Makan free gik.. hehehe..
Lepas ya, kmk orang berehat di umah.. outing p beli baju sekolah adik bongsu saya n neman bapak p beli kain kapan k stok di masjid.. hehehe.. ramey eh orang di pasar..
Pasya start ahad, saya sik sangkak benda tok jadi. Banjir. Mangsa banjir saya jadi cuti tok.. hehehe boleh tahan la, sebab sebelum tok masa banjir, umah kmk orang sik masok air. Tok sampey tenggelam saya satu badan saya masa banjir tok.. loba sik? Ya mun saya gurin. Hehehe.. boleh kata sampey lutut juak la banjir dalam umah. Malam ya juak ada ular masok rumah.. huhuhuhu..mun dalam mimpi sik juak hal tek, ada juak hint orang minang.. hahahaha..
Dan hari tok saya berada di umah sewa kembali…dan hari tok lepas reflek diri semua, saya terfikir.. banyaknya tanggungjawab menunggu saya pada masa depan..
harapan bapak saya..
harapan adik beradik saya..
harapan saya sendiri..
semua seolah2 menjadi satu peringatan pada saya..
ya, saya rasa saya dah dewasa..
hehehe.. berbekal usia 24 bukan satu alasan untuk saya pelentey di dunia tok..
pelentey boleh, tapi jangan main2..
macam biasa list down apa azam.. simple..
# jangan main2 dalam hidup sebab hidup akan dimain2kan pada masa depan..
# boh kuat lak pelentey.. sebab mun pelentey gilak, masa depan sik difikir..
# pendiam.. yup saya mok jadi pendiam..sebab banyak kelaka banyak dosa saya polah.. hehehe
# Sheeda. jangan bOros..
# senangkan hati bapak..

hurm.. membahagiakan orang lain ya lebih penting dari kebahagian diri sendiri.. sebab dari sia saya jumpa kebahagiaan saya.. bila orang yang saya sayang bahagia.. ^_^