Wednesday, October 12, 2011

.. ♥ 30 challenges Day 25 – talk about your childhood memories ♥ ..

today challange.. about my childhood memories..

mestilah yang tak boleh di lupakan kan? hehehe..
ok memandangkan blog ni medan untuk saya mengimbas kembali perjalanan hidup saya suatu hari nanti, so saya akna kongsikan disini..
bukan membuka pekung di dada okay..
hehehe

banyak perkara masa kecik2 yang saya suka.. yang saya ingat, InsyaAllah takkan lupa..

biasalah masa kita kecik2 semua perkara kita anggap enjoy ja kan? macamtu juga saya..

k, lets rock bebeh..

perkara pertama yang sentiasa saya ingat adalah saya pernah bagi kazen saya (sapuan, madian (diaorang bujang masa ni) n syahrizal<-- masa tu umur syahrizal baru lebih kurang 5 tahun..)

masa tu kecik lagi, saya, ani (kazen saya yg nak kawen bulan 12 ni dan adik saya - neng).. maklumlah masa kecik suka naik moto pusing2 kampung atau dengan nama saintifik buang masa, buang minyak moto.. heheh..
satu hari ni, diaorang tak nak bawa kami p jalan2..ntah macamana siapa antara kami terfikir untuk menghalang perjalanan mereka..
dengan jalan yang berbatu2 masa tu, kami bertiga tunggu hujung kampung..
then kami depakan tangan..
dari jauh kami dah nampak dah mereka bertiga..
degil.. sikit pun kami tak berganjak.. dan depan mata kami mereka bertiga xcdent..
saya terkedu..ani dan neng pun.. hehehe
mereka jatuh..teruk moto tu..mulut syah masuk batu..
last2 saya try pujuk bang sapuan.. dia tak layan saya.. lagi lah kami takut...
terus kami balik p rumah..
saya sembunyi dalam bilik mandi, pura2 mandi.. neng n ani p store burger..sembunyi dalam sana..
takut sangat.. last2 kakak saya panggil..
kami di suruh mandi, then tido..
guest what.. kami tdo tanpa makan malam dan lebih awal daripada biasa.. jam 6 kami tdo dah..
kenapa? sebab kami tak nak jumpa Arwah usu <--- bapa ani
dia garang.. polis.. hehe.. ani dan syah adalah adik beradik.. hehehe

kisah 2..
terjadi masa saya suka mencuri..
curi pusu..
bukan unutk saya.. untuk kawan saya masa kecil2 dulu.. hasna..
dia suka makan pusu (ikan bilis), jadi kami sepakat nak tolong dia.. hehe
dengan mencuri.. then bagi dia.. <--- apa punya fikiran.. hahaha
sampai tokey (merangkap kazen)< bang kip namanya.. nya sik tahan lalu nya nulis surat berik dengan guru besar..
silapnya, nya madah dengan saya hal ya..
suatu hari, saya pergi kedey ya balit, di temani oleh mak saya yang sik tau tujuan sebenar saya..
masa ya Bang kip sikda di umah.. then mak saya beloya dengan Kak Yang, saya curi surat bang kip ya..
then saya pulang..saya baca surat ya, then saya buag.. bena2 nya nulis surat ya.. nang ada juak nama saya di mention nya.. hahaha
sOrry bang Kip..
saya pergi balit kedey ya.. saya tanya bang kip, dah anta ka surat?
bang kip jawab, dah, As di suruh ku anta.. hahahaha
bang kip bulak.. heheh sebab pasya sikd punGB nungah.. lagipun surat ya kan dah kenak curi... hehe

kisah yang sama berkaitan bang kip, satu hari saya g kedey ya..
beli kropok.. nya tengah busy kupak kulit bawang..
"bang kip, nah duit tuk".. nya sik nengar.. saya padah sampey 3 kali ulang, nya sik layan saya.. then tau apa saya polah,
Saya ketuk kepala nya.. MasyaAllah, apa ndak merasuk saya masa ya owh..
terus nya bangun, cekak pingang..
"palak aku tua da tuk di ketuk kau!..sampey berani kau ngan aku owh?!" <-- marah tok..
saya takut juak.. lalu saya nikam duit ya sebab bang kip mok nangkap saya.. hahaha...
laaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjuuuuuuuuuuuuuuuu saya berekot masa ya...hahaha..
"mak bang kip ngepong aku!!" teriak saya ya, saya rasa mun gik 10 buah rumah nengar kali..
dengan tenaga budak2 masa ya, saya berekot sepenuh hati.. masa ya rumah mok saya sik jauh juak.. mak saya ada rah sia.. hehehe.. malu pun da, takut apatah agik.. ahhaha..
bila kinek tok saya rasa sa mok leput tetak ngenang hal ya..
hehehe..
calie eh..

kisah 3:
tok sadis sikit.. akibat kuat lak main umah orang..
mak saya sik suka ya..sik suka saya main sehari2 sik pulang makan.. hehee
sehari tok tek, saya sik pulang.. dah sampey petang, tau apa tindakan mak saya?
nya hantar bungkusan baju, bantal sigek ke rumah tempat saya main.. adik saya jadi posman..
adeh3 nang berkesan bena lah ya..
bena2 saya pulang sambil nangis..
mak saya nunggu depan pintu..
"aiee, mak ingat ko sik pandey pulang tek.. sesat cari rumah kali..sampey bena main yo jak!..
lain kali jalan ko lurus, belok ko kanan, ha, rumah po kotak tuk lah rumah kito.. pulang, jangan nak berketum jak kat rumah urang" <-- intonasi kena polah macam orang tua manas.. heheh
nangis2 saya masa tok..tapi, saya sik alek, ya car amak saya.. n saya perasan nya banyak guna psikologi.. hehe...

banyak kisah mas asaya kecik.. ada yang mengembirakan ada yang sedih.. biasalah.. hehe

antara lain:
- saya nolong kawan saya ambik anak patung sekolah.. tok kembar pun hal..
- saya nak buang cermin side motor sebab abang saya turunkan kmk 3 diseberang jambatan.. masa ya alasannya, nya sik berani mok mbak atas jambatan!.. hehehe.. nya pikey nya mok tipu kmk 3, saya cabut side miror, saya madah mun nya sik tunggu kmk 3 di seberang, saya buang dalam sungai.. hehe
- saya di kepong asuk cina.. cess.. chakuewthiaw punya asuk!!..
- saya di kepong oleh orang diam sebelah tadika.. saya takut ngan nya, gigi nya panjang.. sampey saya gugok masok dalm parit.. hehe
- saya curi rambutan, di kepong nek tiah.. hahaha.. manas bena nya..sebab saya sampey nait pokok durian yang sik pernah berbuah belakang umah ngah..
- dan banyak lagi... hehehe

sekian..

^_^v

No comments: