Friday, October 28, 2011

.. kahwin? urm.. muda? boleh apa. Asal mampu n berani!..


"Apabila aku berhadapan dengan soal jodoh, aku terkasima seketika. Otakku berfikir, semuanya aturan Allah SWT, aku yakin suatu masa jodohku akan tiba. Dengan siapa, bila, di mana dan bagaimana itu aku tak tahu. Pengetahuan manusia memang terbatas, manusia tak boleh menjangkakan apa yang berlaku selepas ini, esok dan seterusnya" - huffaz.

Iman : Jom kahwin awal nak? 
Akal : Eh, kenapa pulak tibe-tibe? Kan kite tengah study lagi?
Nafsu : Yelah...apelah! Study tak abes lagi, dah gatal nak kahwin.

********

Iman : Abes tu..kau gatal couple dengan dia boleh? Siang malam bersayang-sayang, tak dan kalau tak message, tak jumpa sehari.

Akal : heeeeeeeee.......ala..biasalah ghindu. Hehe..

Nafsu : Eleh...Kolot lah kau. Jumud! Otak sempit kau tahu tak? Biasalah orang couple, mestilah message tiap-tiap jam, dating tiap-tiap hari, kalo tak buat macam tu, nanti orang kate kau tu tak up to date, tak laku, tak cun..kau sanggup ke orang mengate diri kau?

*********

Iman : Kau ni couple ngan dia sebab sayang ke? atau tak sanggup nak dengar orang mengata kau? Cinta zaman moden skang hanyalah budaya dan ikut-ikutan. Sorang nak couple, yang lain pun nak couple. Seolah-olah satu kempen "Mari bercouple!" Kenapa kita tak terbalikkan je? Jadikan kempen "Mari kahwin muda"?

Akal : Opsss...! Hehe...Mula-mula memang ler aku kesian kat dia, nanti kalo aku tolak cinta dia, tak sampai hati plak nak lukakan hati dia. Lagipun dia encem, macho, ade duit, kete pun ade...senang nak gi mane-mane. Best-best! Emmm...Kahwin muda eh. Segan la..pakwe aku nak ke? Aku pun macam tak sedia lagi.

Nafsu : Yang kau loghat apesal, bia lah. Tengok tu, dulu malas blaja, skang..pergh!! Tiap-tiap hari pegi library. Dulu result takat paras hidung, nyawa-nyawa ikan, skang plak, apemacam? Hebat wohhh!! Student tip top, anugerah dekan setiap semester. Woi bro! Kahwin muda kau ingat senang ke? Kaya mak bapak kau.


*************

Iman : Kita kene beringat selalu, setan pernah bersumpah dengan Allah yang dia akan sesatkan anak Nabi Adam supaya dapat temankan dia di neraka. kau nak ke? Setan akan berusaha sedaya upaya dengan menjadikan kita berasa perkara haram itu banyak memberi banyak kebaikan. Jadi, pelbagai alasan diberikan untuk menghalalkan perbuatan kita. Macam yang kau cakap tadi, daripada malas jadi rajin study.

Ajal maut, jodoh dan rezeki Allah yang bagi. Asalkan ada agama dan beriman insyaAllah, semiskin mana pun bakal pasangan tersebut Allah telah tetapkan sejak azali lagi bahagian rezekinya. Percayalah!

Akal : Neraka? gulp......Kahwin muda lagi? No komen!

Nafsu : Macam-macam plak kau. Abistu kau ingat nak kahwin awal senang ke? Kau pun konon berlagak macam ustaz, ilmu agama dah habis khatam ke? Baca al-Quran pun tergagap-gagap. Nak pimpin anak bini camne? Anak orang oi...belum pape rosak rumahtangga, hancur berkecai. Jap, aku nak kasi kau fakta sikit bia kau ternganga, lelaki jenis lambat matanglah daripada pompuan, ape citer plak?

***********

Iman : Memang. Memang lelaki lambat matang. Itu fitrah tetapi tak semua lelaki sebegitu. Ada yang cepat, ada yang lambat. Dan melalui kaedah kahwin mudalah mereka cepat jadi matang. Mereka akan belajar proses mendewasakan pemikiran, jasadiyyah, rohaniah dan sebagainya. Malah lebih manis lagi, mereka tidak belajar keseorangan, mereka belajar bersama-sama isteri tercinta. MasyaAllah!! So sweettttttt.......

Akal : a'alah...tak terpikir plak kepala otak aku. Pandai jgak kau ni eh. Macam tu ada can lah aku nak kahwin awal ni. Hehehe..malu. malu...

Nafsu : Cehhh...bajet jer tu. Aku pelik la..kau ni mesti ade muslihat. Kenape kau ber-iya sangat nak paksa orang kahwin muda? Apa yang buat kau teruja sangat pasal bab cintan-cintun, kahwin-kahwin? Kau tu nape tak kahwin muda? Nak suruh orang tapi diri sendiri? Hampeh jer....

**************

Iman : Aku bukan memaksa, aku hanya mengajak demi ke arah kebaikan dan lebih selamat. Cinta itu fitrah, jangan jadikannya sebagai fitnah apabila kita tidak mengikut guideline yang telah Allah tetapkan. Aku takde satu muslihat pun, niat aku baik.

Sebenarnye aku sedih. Sedih sangat. Aku sedih tengok remaja-remaja sebaya dengan aku sudah jauh dengan penghayatan agama yang sebenar. Budaya islam bagai sudah tiada tempat dalam jiwa mereka. Malah budaya barat yang mereka gila-gilakan sudah menjadi darah daging dan sebati dengan selera nafsu mereka. Fesyen, hiburan, couple, sukan contohnya bola sepak dan macam-macam lagi. Benda-benda ni sebenarnya bagus tapi telah dicampuradukkan dengan kelalaian dan tiada lillahi ta'ala.

Couple menjadi satu fenomena, budaya atau ikutan para remaja Islam. Kita perlu berusaha untuk menjernihkannya kembali, kita perlu mencegah budaya ini daripada meliar dan terbabas jauh menyimpang daripada norma-norma agama. Cegahlah daripada membarah. Selamatkan kawan-kawan kita. Jadikan kahwin muda sebagai salah satu kaedah untuk mencegah kegilaan nafsu dan anak luar nikah.



kredit untuk Erma Nazilah yang share ni kat wall saya.. hehehe ^_^v


Wednesday, October 26, 2011

.. kasihan bapak saya ..

Whoooo < -- uhuks3.. banyak debu eh.. hehehe.. urm lamak sik update, n lamak juak sik baca blog rakan2 blogger.. sebab? Laen umah “laju” gilak.. sik sempat saya break mok singgah baca.. heehe…
sikpa, balit skyGarden lak saya singgah.. hehehe
saya harus katakan......
I missed my fren.. even they rarely sms me..
I missed them, but they don’t know.. never mind.. hehehe.. kena biasakan diri..next year, camtok lah keadaannya.. ^_^v
Dan saya harus akui, saya rindu dia ckit2.. sik banyak.. heehe.. ingatkan cuti sik ok nya sik mesej, but, still saya boleh biasakan diri.. padahal selalu camtok.. hehehe..
Ok topic today!
Kasihan my bapak..
He sick!.. sik da lah siyes gilak, but still bahaya lah saya rasa..
Actually saya plan mok balit awal ke sky garden.. sebab mok siapkan portfolio.. coz pemulihan akan di datangi MQA next month.. so a little bit busy…
Tapi saya cancel sebab saya harus jaga my bapak..
Cita nya camtok..
Jumaat lepas saya diat nya macam ada sakit jak..
So I ask him.. he answered me “I’m okay. Don’t worry. Sakit pinggang jak pun” so I diam. Then saya diat nya susah pulak mok bangun n mok duduk.. after saya gertak nya, then bok nya mok ngaku, yang nya ada “XXXXXX”.<-- gaok sik saya gertak bapak dikpun. I terpaksa okay!!.. bapak saya bleh tahan degil pasal sakit.. ya kali saya menurun.. hehehe.. then terfikir juak saya, Adeh2, sik nya madah awal ko.. ahad ya nya sempat gik p freelunch rah sambir..
Kasihannya: nya kenak tinggal.. hhehe geng surau nya dah g dolok.. sebab 1st cdak plan mok g sama2. So kmk orang anak2 nya buat2 la sik tahu. Lepas jam 10, sik juak ada geng nya nunggah. Then he ask me to called my cousin, ask him samada nya freelunch ka sik. I called. But, nampaknya bapak sikda orang neman.. hehehe
“anta apak lok dot (nama saya di umah), k baju kurung!” arahan tok!.. bukan permintaan.. saya tahu, eksen bapak ya, memang nak minta teman freelunch.. hehehe
Dah jak saya belum… XXXXX, so saya ikut ajak.. saya tukar baju, then panaskan keta n neman nya pergi pergi freelunch with self record.. sik XXXXX.. hehehe..
Eh melalut.. memalukan dikpun..hahaha..
Ok isnin ya, saya neman kakak saya p klinik muara tuang.
“ju pak pergi skali.” Hanya selepas saya merondeng nya hampir 5 kali kot, bok nya stuju.. nasib..
Pergi lah kmk orang tek.. saya cancel mok chek gigi sebab bapak saya bleh than penakut.. hahaa.. saya tahu ya..
Sampey jak sia orang rame dah.. dekat parking keta bapak dah start mujuk saya madah sikboh jka jumpa doctor.. senyum2 jak saya sebab saya asa lucu jak bapak bok berdaleh2 hal mok jumpa doctor.. hehehe..
Saya paksa juak..
Kmk orang dapat turn ke 28.. giliran masa ya bok 6.. hehehe..
Punya lah lamak, saya n bapak nunggu.. lebih sejam patient bok sampey 14.. dalam masa ya bapak saya dah beberapa kali ajak balit jak..
Last2 oKaylah, saya makan pujukan bapak,lepas nya madah mok g klinik Morni jak… ok lah.. skali kuar dari simpang, upanya saya di tipu eyh.. nya sik mok pergi. Berkeras sik maok pergi. Saya maksa.. tapi kali tok, sik masok dipaksa.. hehehe.. nya sik mok juak.. last2 kakak saya madah, mu  sik mok g sia, g sadong jaya jak.. nasib nya mok di pujuk. Petang ya gik, dalam keadaan terpaksa nya ikut kmk orang bak nya p sadong jaya…
Skali gik rundingan nya buka.. nya sik mok jumpa bleh ka?maka masa ya dah sampey klinik dah.. hahaha..
Maok dalam ambik giliran, then saya neman nya masok bilik doctor..
“apa sakit kitak tek Pak Cik?” yah2 patutnya jd doctor, leeeemmmbbbuuut jak sora.. hehehe
“ sikda doctor, demam jak..”.. hahaha mok tetak saya diat muka bapak, then saya nolong madah..tau pa polah bapak saya? Nya nunjuk jarik eyh, macam saya molah salah.. dalam hati nya mungkin madah  “siap kau!” hahaha.. sik saya lalek eh..
After  30 minit, bok habis bincang. Ketumbuhan blakang bapak saya akan di buang maybe next Monday.. but ya bukan masalah nya sebebnarnya.. masalah main  nya ada cgek gik. Then nya diberi ubat..
Saya sian diat muka nya.. kecut macam biak kecik juak nya mok jumpa doctor.. o tedah bapak saya…
Sikpa, saya sayang nya just the way nya.. hehehe
Sik perlu bapak madah minta saya stay lamak di umah.. saya faham, so sebab ya saya sik jadi pulang esok.. hehehe..
Bok saya sedar, saya mewarisi bapak..saya antara orang yang susah mok jumpa doctor. Saya pernah molah medical chek up, mula2 saya pun  darah n degupan ok jak, skali doctor melimpas, nurse pun nebes diat saya pun degupan laju lalu..  hehehe
Ya ajak say amok crita.. bukan mok madah keburukan bapak saya, but ya lah keunikannya..
Orang sik kan caya nya camney mun dengar jak saya crita.. meet him then u know camne nya..
Bapak saya SProting.. slumber.. n unexpected nya pun olah.. hehehe

Thanks for reading for those who are reading this..
Doakan bapak saya sihat n sentiasa sihat.. ^_^v..


Friday, October 21, 2011

.. the Boys Snsd Lyric ..

i can tell you’re lookin at me
i know what you see any closer and you’ll feel the heat
you don’t have to pretend that you didn’t notice me
every look will make it hard to breathe
bring the boys out (yeah you know)
bring the boys out (we bring the boys out we bring the boys out yeah)
bring the boys out
soon as i step on the scene
 i know that they’ll be watching me, watching me (get up)
i’ma be the hottest in this spot
there ain’t no stopping me (that’s funny) stopping me
i know life is a mystery
i’m gonna make history
i’m taking it from the start
call all emergency
i’m watching the phone ring
i’m feeling this in my heart (my heart)
bring the boys out.
girls’ generation make you feel the heat
and we’re doin it we can’t be beat
(bring the boys out)
we’re born to win better tell all your friends
cuz we get it in you know the girls
(bring the boys out)
wanna know my secrets but no i’ll never tell
cuz i got the magic touch and i’m not trying to fail
that’s right (yes fly high!) and i (i) (you fly high!) can’t deny i know i can fly
i know life is a mystery
i’m gonna make history
i’m taking it from the start
call all emergency
i’m watching the phone ring
i’m feeling this in my heart (my heart)
bring the boys out.
girls’ generation make you feel the heat
and we’re doin it we can’t be beat
(bring the boys out)
we’re born to win better tell all your friends
cuz we get it in you know the girls
(bring the boys out)
girls bring the boys out!
i wanna dance right now
we can show em how the girls get down
yes we go for more than zero number one
everyone should know check this out
all’a(all the) boys, all’a(all the) boys want my heart better
know how to rock and don’t stop
oh gee we make it so hot girls generation we won’t stop
bring the boys out
it’s not a fantasy
this is right for me living it like a star
can’t get the best of me i’ma be what i wanna be
this is deep in my heart
i can tell you’re lookin at me
i know what you see any closer
and you’ll feel the heat (just bring the boys out)
you don’t have to pretend that you didn’t notice me
every look will make it hard to breathe (bring the boys out)
cuz the girls bring the boys out
 girls bring the boys out 
 girls bring the boys out ,girls bring the boys out
girls’ generation make em feel the heat
and we’re doin it we can’t be beat
(bring the boys out)
we’re born to win better tell all your friends
cuz we get it in you know the girls
(bring the boys out)
—————————————————————-











KOREAN LYRICS:
keobi naseo shijakjocha an hae bwaht-damyeon
keudaen tudeoldaeji mara jom
jujeohamyeon gihwehneun modu neoreul bikyeo-ga
gaseum pyeogo nawahbwahra jom
Bring the boys out
Bring the boys out
We bring the boys out
We bring the boys out
Bring the boys out
sunrie majchwo saneun geot
neon gildeulyeojyeo beoryeo-nni
kwaehn-chanh-ni get up
amdamhan sesangi geudael junukdeul-ke
mandeuni that’s funny kwaehn-chanh-ni
keunyang bol suga eop-seo nan
budijhigo kkaejyeodo myeoch beonigo i-reona
nal-karob-ge meotjike i-reul naekoya
maldeon ne yaseongeul boyeojwo
My boy Bring the boys out
Girl-s’ ge-neration makee you feel the heat
jeon sekye-ga neoreul jumo-khae
Bring the boys out
wiipungdo dangdang-haji ppyeossokbu-teo
neon wonrae meotjyeosseo
You know the girls
Bring the boys out
heunteu-lli-ji mal-go keudaen jaril jikyeo
wonrae jeonjaeng gateun salmeul saneun inkaninkeol
neoneun waeh yes fly high
beol-sseo waeh you fly high po-gihae
Oh neon meo-reot-janha
neoye jimnyeomeul boyeojwo jikureul jom
heundeu-reojwo moduga neol bol su itke
yeoksaneun saerob-ge sseuyeojike twehl keol
juwinkongeun baro neo baro neo
Bring the boys out
Girl-s’ ge-neration make you feel the heat
jeon sekye-ga neoreul jumo-khae
Bring the boys out
wiipungdo dangdang-haji ppyeossokbu-teo
neon wonrae meotjyeosseo
You know the girls
Bring the boys out
Girls bring the boys out
I wanna dance right now
nae-ga ikkeu-reo jul-ke come out
sesang namjadeu-riyeo nan
No.1 jihyereul juneun
Athena Check this out
jeul-kyeobwahra, dojeonye seolle-im
imi modu kajin sesangye namja
keudaero chuk ganeun geoya keep up
Girls’ generation, We don’t stop
Bring the boys out
makhyeobeoryeot-deon mirae-ga anboyeot-deon
mirae-ga ne nunape pyeolchyeojyeo
cheomcheom deo wahnbyeokhan ne moseube
machi nan ppallyeodeul keot kata My heart
keobi naseo shijakjocha an hae bwaht-damyeon
keudaen tudeoldaeji mara jom
Bring the boys out
jujeohamyeon gihwehneun modu neoreul bikyeo-ga
gaseum pyeogo nawah bwahra jom
Bring the boys out
cause the girls bring the boys out
Girls bring the boys out
Girls bring the boys out Girls bring the boys out
Girls’ ge-neration make’em feel the heat
jeon sekye-ga uril jumo-khae
Bring the boys out
sesangeurikkeul namja
meotjin yeojadeul yeo-gi moyeora
You know the girls
Bring the boys out



enjoy it ^__^

Thursday, October 20, 2011

.. Gee Gee Gee Gee Beybeh beybeh..

hari tok saya mok share pasal apa yang saya polah sepanjang week tok..
isnin sampey rabu, kursus gigi.,..
khamis n jemat.. rehat.. sikda kelas...
then esok, InsyaAllah saya akan pulang umah..
balik kampung,, heheh

k cakap pasal kursus gigi,

saya nak share gamba ja lah.. sebab orang cakap
"picture speak load than words".. hehehe


yeah.. berjaya berus gigi.. hahahaha..
macam lah pagi2 sik pernah berus gigi ^__^


with mimi n susie ^__^



berus jangan tak berus..
see naomi.. ish3.. hahaha



dugeun2.. dup dap dup dap..
mok chek gigi.. ^_^


Good jOb susie.. ada gaya jadi nurse tok..hehehe


geng cuci gigi.. hehehe


ready topeng untuk persembahan.. hehehe ^_^


Ben 10? tunggu turn ka tok?


always make me smile.. Mr habib... hehe.. with rin..


kiiiuttt... hehehe.. the best action ever..


c, macam model nak?

saya sik tau pun ada pameran.. hahaha..


Dr Wong yang kiut.. hahaha



kredit to : bakhtiar Rashidi.. 4 the pictures ;-)

teringat masa pernah interview nurse gigi..
masa ya ada 2 jawatan disediakan..
awak nak jawatan mana? Jururawat or Jururawat pergigian?hehehe
saya jawab..
jururawat..
kenapa tak nurse gigi?
sebab gigi saya tak cantik.. nurse gigi mesti punya gigi cantik,sebab nanti jadi role model.. hahaha

kecewa my mum dengar jawapan saya.. ^_^

Wednesday, October 19, 2011

.. 3rd album Snsd..

The boys..

lagu baru dari Snsd ;-)
the boys..
kena cari translate plak esok.. heheh
can u feel the hit? hehehe




best nya.. hehehe

u know the girl!!

untuk suara yang lebih menarik, pergi pausekan"detik jiwa saya" kat bawah sekali.. hehehe

nah dapat kat sini tadi.. ;p

Girls' Generation 소녀시대 - THE BOYS [Official Music Video]


sones, enjoy it!!..


Monday, October 17, 2011

.. ♥ 30 challenges Day 30 – A photograph of yourself today + three good things that have happened in the past 30 days ♥ ..

tadaa....

sorry pemilik kreta.. pinjam jap.. hehehe

ni bukanlah kreta idaman saya..
sebab saya sedar saya siapa..
tak pasal2 kreta sik jalan.. hahaha

tapi honestly,kreta ni SMART!!!!!
hahaha

baru ambik masa p lunch ngan geng pem n fara kat spring..


ok 3 perkara yang baik berlaku dalam masa 30 hari ni, urm..walaupun banyak perkara baik, tapi ni yang saya nak share..

1. saya berani tukar stail tudung.. walaupn sekali..ni bukti dia..

stail Dian pelangi.. nana cakap, sheeda pelangi..^_^v

ya saya selesa guna..so i decide nak guna hari ni..
tapi tak jadi sebab tiba2 saya rasa macam tak cun pulak.. hahaha..
so saya kekal dengan stail tudung saya seperti di atas..
biaq saya guna masa majlis2 ja.. Glamor cket..

2. saya boleh bezakan perasaan sayang, suka dan cinta..
ya saya sayang seseorang, tapi saya belum jumpa orang yang saya cinta.. ;p <--- ngegeh.. hahaha

3. BERJIMAT!!
sebab elaun yang dibekalkan sudah tahap ciput..

alhamdulillah hari ini hari terakhir challange ni..
apa jugak yang saya belajar..
komited..
ya saya suka update blog..
so aya komited dengan cabaran ni..
alangkah bagus kalau dalam hal lain pun saya boleh berikan komitmen begini.. hehehe..
saya tak tahu nak cakap apa lagi..
sangat2 gembira.. n waiting for others complete part mereka..

adios..
saranghae..
sekian.. terima kasih kepada semua yang terlibat..
^_^v


.. kasihan sangat kasihan..

kredit to..

sangat sedih..


sangat kasihan.. 

Sunday, October 16, 2011

.. ♥ 30 challenges Day 29 : Something you could never get tired of doing. ♥ ..

anneyong ^_^

salam readers <--- kalau ada.. hehehe

ok hari ini saya akan laksanakan cabaran 2nd last day..

sesuatu yang saya tak pernah letih lakukannya <-- macam direct translate jk.. hahaha

apa owh?

1. berdoa..
berdoa untuk diri sendiri, ibu bapa, keluarga, hubungan persahabatan,jodoh ;p ..hahaha dan semua umat islam samada yang masih hidup atau kembali kerahmatullah.. =)

2. sayang orang yang menyayangi
ya, membalas kasih sayang itu perlu.. bagi saya..


3. membaca..
baca Quran =)
baca buku =)
baca novel =)
baca nota =)
baca papan kenyataan < terutama masa elaun nak kuar.. hehehe
n opkos baca blOg.. =)

4. minum dan makan...
ini perlu.. hehehe...
tapi tak lah sampai setiap masa...

5. ketawa..
saya suka..sebab itu terapi..
memang banyak ketawa tu tak baik, tapi tak kan nak bersedih..
tak ok jugak tuh.. hehehe

6. senyum..
InsyaAllah walau apa terjadi saya try untuk senyum...
bibir tersenyum hati menangis.. hehehe...

7. tengok MV Snsd =)
ya saya akui saya suka tengok MV mereka..
hehehe
saya suka..
Mameun duh yeppuhyo =)

8. nyanyi..
hehehhe

9 dengar lagu

banyak lagi kot.. tapi setakat ni, ni lah yang terfikir...



... kehadapan pemilik blOg ...

dear sheeda,

 pliz smile..
senyum...

sheeda,
saya tahu kamu tengah bersedih..
dalam hidup ini, kita harus hadapi kenyataan..
he's not belong to you..
even u try not to accept it..
dont be too sad my dear...
bcoz dia takda hak nak rampas keceriaan awak..
ya, dia takda hak..
jangan jadi bodoh..
dia bahagia, tapi awak memendam rasa..
biarkan dia berlalu..
kerana setiap apa yang berlaku itu pasti punya hikmahnya tersendiri..
Allah telah janjikan itu..
yakinlah.. =)

sheeda,
i know,sukar untuk melupakan dan kamu akan cuba sedaya kamu..
saya percaya itu..
sungguhpun sukar untuk kamu percaya..
sungguhpun sukar untuk kamu menerima, sedarlah sayang, hidup ini bukan untuk kami sia2kan..
even he's not create for you, you still can write about him..you still can think about him..
but. tolong jangan fikirkan dia pada setiap masa!
Ya, kamu tetap punya hak untuk tahu tentang dia..
tapi, terpulang macammana cara..
JANGAN sampai dia fed up.. sebab itu hanya akan menyedihkan kamu..

dear sheeda..
walaupun sukar.. please....
lets stop it...
dont make trouble!..kamu sendiri yang kata single itu simple..no trouble..
i know deep inside your heart you love him..
but,..u cant do anything..
he's not meant to you..
so, try harder to forget him..
before u fall and fall again..
coz it may hurt you..
trust me..
there are somebody else ae waiting for you..
its may be not now, not even tomorow..
but still that day will came.. ^_^v..
you still have fren..
dont ever you forget it.. 
sheeda, love is not as simple as you think..
cinta itu tak semestinya kamu memiliki..
cukuplah sekadar kamu mendoakan yang terbaik untuk dia dan masa depannya..

jangan seksa jiwa kamu, kerana kamu berpeluang untuk bahagiakan hati itu..
berilah peluang hati itu untuk bahagia..
walau hanya sementara..

dan jangan lupa..
ucapkan terima kasih kepadanya..
kerna walau seketika..
dia pernah buat kamu bahagia..
dia pernah buat kamu tertunggu mesej dia..
sheeda, ucapkan terima kasih kepadanya..
doakan kebahagiaan untuknya..

hati wanita kamu perlu kuat..
i love you...
saranghaeyo sheeda ar...

sincerly,
Sheeda Salleh =)

Saturday, October 15, 2011

.. alhamdulillah..

terima kasih sudi jadi kawan saya..

terima kasih terima saya seadanya...

^_^ v


.. ♥ 30 challenges Day 28 : In this past month, what have you learned? ♥ ..

huhhhhhhhh...

saya malu tahap dewa gaban hari ni...
malu yang teramat...
sangat2...

jadi kebetulan hari ini apa yang telah saya pelajari pada sebulan yang lepas..
termasuk semalam lah kan? hehehe

saya memalukan saya sendiri..
so pengajarannya, jangan malukan diri sendiri...
saya malu depan kawan2 saya...
saya malu dengan dia dengan apa yang saya buat...
NORMASHEEDA!!! apa yang yang telah awak lakukan!!!!
MALU365x < kotan malu... (claim untuk setahun.. hahaha)

huhhhhhhhhhh

sekali gik saya sangat malu...
padahal saya tau jawapan, kenak lah berani lah..
so readers...
moral of the story..
mun kita dah tau / dah jangka suatu jawapan terhadap satu2 perkara ya
JANGAN!!!
jangan sekali2 try mencari jawapannya gik...

so kat ctok kaedah cuba jaya sik pat pakey...
"belum cuba belum tahu"<--- ya pun sik pat pakey!!

stakat tok disebabkan malu yang teramat saya dapat fikir ya jak yang dapat saya pelajari sepanjang bulan tok... hehehe

kesimpulannya, belajar dari kesilapan!!!

Normasheeda.. WAKE UP!!!




Friday, October 14, 2011

.. ♥ 30 challenges Day 27 : Your Feeling when your bestfriend couple with your admirer/ lover ♥ ..

perasaan apabila bespren kita jadi kapel kepada admirer kita atau kekasih kita...

saya akan rasa : (mengikut urutan)

1. Sedih - sebab saya hilang peluang dah.. hahaha
2. kecewa - bukan saya yang jadi pasangan admirer saya tu.. hahahah
3. Gembira - untuk kawan saya / admirer saya jumpa orang yang mereka sayang..
4. malu jugaklah..
5. marah .. kenapa kawan kita dengan dia gak.. hehehe
sekian, terima kasih


.. fact about girls and boys..

** GIRLS PLEASE READ THIS **

HERE'S 99 FACTS ABOUT GUYS

( A GUY WHO IS SERIOU...
SLY IN LOVE AND NOT JUST AN INFACTUATION )

1. Guys don’t actually look after good-looking girls. They prefer neat and presentable girls.

2. Guys hate flirts.

3. A guy can like you for a minute, and then forget you afterwards.

4. When a guy says he doesn’t understand you, it simply means you’re not thinking the way he is.

5. “Are you doing something?” or “Have you eaten already?” are the first usual questions a guy asks on the phone just to get out from stammering.

6. Guys may be flirting around all day but before they go to sleep, they always think about the girl they truly care about.

7. When a guy really likes you, he’ll disregard all your bad characteristics.

8. Guys go crazy over a girl’s smile.

9. Guys will do anything just to get the girl’s attention.

10. Guys hate it when you talk about your ex-boyfriend.

11. When guys want to meet your parents. Let them.

12. Guys want to tell you many things but they can’t. And they sure have one habit to gain courage and spirit to tell you many things and it is drinking!

13. Guys cry!!!

14. Don’t provoke the guy to heat up. Believe me. He will.

15. Guys can never dream and hope too much.

16. Guys usually try hard to get the girl who has dumped them, and this makes it harder for them to accept their defeat.

17. When you touch a guy’s heart, there’s no turning back.

18. Giving a guy a hanging message like “You know what? Uh…never mind!” would make him jump to a conclusion that is far from what you are thinking.

19. Guys go crazy when girls touch their hands.

20. Guys are good flatterers when courting but they usually stammer when they talk to a girl they really like.

21. When a guy makes a prolonged “umm” or makes any excuses when you’re asking him to do you a favor, he’s actually saying that he doesn’t like you and he can’t lay down the card for you.

22. When a girl says “no”, a guy hears it as “try again tomorrow.”

23. You have to tell a guy what you really want before he gets the message clearly.

24. Guys hate nice boy!

25. Guys love their moms.

26. A guy would sacrifice his money for lunch just to get you a couple of roses.

27. A guy often thinks about the girl who likes him. But this doesn’t mean that the guy likes her.

28. You can never understand him unless you listen to him.

29. If a guy tells you he loves you once in a lifetime. He does.

30. Beware. Guys can make gossips scatter through half of the face of the earth faster than girls can.

31. Like Eve, girls are guys’ weaknesses.

32. Guys are very open about themselves.

33. Its good to test a guy first before you believe him. But don’t let him wait that long.

34. No guy is bad when he is courting

35. Guys hate it when their clothes get dirty. Even a small dot.

36. Guys really admire girls that they like even if they’re not that much pretty.

37. Your best friend, whom your boyfriend seeks help from about his problems with you may end up being admired by your boyfriend.

38. If a guy tells you about his problems, he just needs someone to listen to him. You don’t need to give advice.

39. A usual act that proves that the guy likes you is when he teases you.

40. A guy finds ways to keep you off from linking with someone else.

41. Guys love girls with brains more than girls in miniskirts.

42. Guys try to find the stuffed toy a girl wants but would unluckily get the wrong one.

43. Guys virtually brag about anything.

44. Guys cannot keep secrets that girls tell them.

45. Guys think too much.

46. Guys’ fantasies are unlimited.

47. Girls’ height doesn’t really matter to a guy but her weight does!

48. Guys tend to get serious with their relationship and become too possessive. So watch out girls!!!

49. When a girl makes the boy suffer during courtship, it would be hard for him to let go of that girl.

50. It’s not easy for a guy to let go of his girlfriend after they broke up especially when they’ve been together for 3 years or more.

51. You have to tell a guy what you really want before getting involved with that guy.

52. A guy has to experience rejection, because if he’s too-good-never-been-busted, never been in love and hurt, he won’t be matured and grow up.

53. When an unlikable circumstance comes, guys blame themselves a lot more than girls do. They could even hurt themselves physically.

54. Guys have strong passion to change but have weak will power.

55. Guys are tigers in their peer groups but become tamed pussycats with their girlfriends.

56. When a guy pretends to be calm, check if he’s sweating. You’ll probably see that he is nervous.

57. When a guy says he is going crazy about the girl. He really is.

58. When a guy asks you to leave him alone, he’s just actually saying, “Please come and listen to me”

59. Guys don’t really have final decisions.

60. When a guy loves you, bring out the best in him.

61. If a guy starts to talk seriously, listen to him.

62. If a guy has been kept shut or silent, say something.

63. Guys believe that there’s no such thing as love at first sight, but court the girls anyway and then realize at the end that he is wrong.

64. Guys like femininity not feebleness.

65. Guys don’t like girls who punch harder than they do.

66. A guy may instantly know if the girl likes him but can never be sure unless the girl tells him.

67. A guy would waste his time over video games and basketball, the way a girl would do over her romance novels and make-ups.

68. Guys love girls who can cook or bake.

69. Guys like girls who are like their moms. No kidding!

70. A guy has more problems than you can see with your naked eyes.

71. A guy’s friend knows everything about him. Use this to your advantage.

72. Don’t be a snob. Guys may easily give up on the first sign of rejection.

73. Don’t be biased. Try loving a guy without prejudice and you’ll be surprised.

74. Girls who bathe in their eau de perfumes do more repelling than attracting guys.

75. Guys are more talkative than girls are especially when the topic is about girls.

76. Guys don’t comprehend the statement “Get lost” too well.

77. Guys really think that girls are strange and have unpredictable decisions but still love them more.

78. When a guy gives a crooked or pretentious grin at your jokes, he finds them offending and he just tried to be polite.

79. Guys don’t care about how shiny their shoes are unlike girls.

80. Guys tend to generalize about girls but once they get to know them, they’ll realize they’re wrong.

81. Any guy can handle his problems all by his own. He’s just too stubborn to deal with it.

82. Guys find it so objectionable when a girl swears.

83. Guys’ weakest point is at the knee.

84. When a problem arises, a guy usually keeps himself cool but is already thinking of a way out.

85. When a guy is conscious of his looks, it shows he is not good at fixing things.

86. When a guy looks at you, either he’s amazed of you or he’s criticizing you.

87. When you catch him cheating on you and he asks for a second chance, give it to him. But when you catch him again and he asks for another chance, ignore him.

88. If a guy lets you go, he really loves you.

89. If you have a boyfriend, and your boy best friend always glances at you and it obviously shows that he is jealous whenever you’re with your boyfriend, all I can say is your boy best friend loves you more than your boyfriend does.

90. Guys learn from experience not from the romance books that girls read and take as their basis of experience.

91. You can tell if a guy is really hurt or in pain when he cries in front of you!

92. If a guy suddenly asks you for a date, ask him first why.

93. When a guy says he can’t sleep if he doesn’t hear your voice even just for one night, hang up. He also tells that to another girl. He only flatters you and sometimes makes fun of you.

94. You can truly say that a guy has good intentions if you see him praying sometimes.

95. Guys seek for advice not from a guy but from a girl.

96. Girls are allowed to touch boys’ things. Not their hair!

97. If a guy says you’re beautiful, that guy likes you.

98. Guys hate girls who overreact.

99. Guys love you more than you love them if they are serious in your relationships.

 



HERE'S 15 FACTS ABOUT GIRLS ..

1. Girls are inborn moody. When girls are having some bad mood, guys don't compete with her anger.

2. When girls are sulking. Guys be ready to cuddle them, kiss them and be ready to say the secret password "I love you". For sure, things will be okay.

3. Girls loves to hear sweet compliments, because for girls it inceases their self-confidence. Guys, if they have this new look, give them some attention.

4. When girls are too serious on something, guys for sure there's something wrong. If that's the case, guys did something, that girls don't like. So guys be alert. When girls says nothing, it means, there's something. Girls are just too shy to let us know. Guys force them to say something and after they say it. Everything will be back to normal again.

5. Girls are too jealous mankind. Therefore, guys stop flirting with other girls, especially in front of them. Take note, some girls are too quiet if they get jealous, they observe your every action. Guys, if you don't stop, expect world war 3!

6. Girls normally attract to handsome guys, but until their eyes only. Girls might attract to a 1 million guys, but their heart remain to the one they truly love.

7. Girls are very proud about their relationship like guys can't notice. Such as, in (Group text message), Facebook and TUMBLR.

8. Girls don't like short courtship. And girls don't like to ask something like, "When will you be my Girlfriend?", it irritates them. Guys should learn how to wait and be sincere.

9. If girls are sad or silent, they want a hug from guys, because it makes them feel better when guys hold them tight.

10. Girls love guys who have higher respect to girls. Such as, no kiss, if they don't want too. Instead, show them fondness in a nice way. Girls like guys to kiss them on the forehead, because it symbolizes, respect.

11. Girls are easily turn on to a guy who is very protective. Girls likes the feeling of being safe with her man.

12. Girls like guys in action, not in words. That's why most girls prefer guys they can see personally than text or chat.

13. Girls really love guys who shows effort, even without a special day. And girls loves to be treated as Princess.

14. Girls like guys who introduce her to his friends and especially to his family. They feel they are the luckiest woman on earth!

15. Girls are very pretenous, especially if they are badly hurt. When girls left all alone, that's the time they let their feelings out, that's the time they cry a lot. And that's why, girls love sensitive guys.

THANK YOU FOR READING :">

Wednesday, October 12, 2011

.. ♥ 30 challenges Day 25 – talk about your childhood memories ♥ ..

today challange.. about my childhood memories..

mestilah yang tak boleh di lupakan kan? hehehe..
ok memandangkan blog ni medan untuk saya mengimbas kembali perjalanan hidup saya suatu hari nanti, so saya akna kongsikan disini..
bukan membuka pekung di dada okay..
hehehe

banyak perkara masa kecik2 yang saya suka.. yang saya ingat, InsyaAllah takkan lupa..

biasalah masa kita kecik2 semua perkara kita anggap enjoy ja kan? macamtu juga saya..

k, lets rock bebeh..

perkara pertama yang sentiasa saya ingat adalah saya pernah bagi kazen saya (sapuan, madian (diaorang bujang masa ni) n syahrizal<-- masa tu umur syahrizal baru lebih kurang 5 tahun..)

masa tu kecik lagi, saya, ani (kazen saya yg nak kawen bulan 12 ni dan adik saya - neng).. maklumlah masa kecik suka naik moto pusing2 kampung atau dengan nama saintifik buang masa, buang minyak moto.. heheh..
satu hari ni, diaorang tak nak bawa kami p jalan2..ntah macamana siapa antara kami terfikir untuk menghalang perjalanan mereka..
dengan jalan yang berbatu2 masa tu, kami bertiga tunggu hujung kampung..
then kami depakan tangan..
dari jauh kami dah nampak dah mereka bertiga..
degil.. sikit pun kami tak berganjak.. dan depan mata kami mereka bertiga xcdent..
saya terkedu..ani dan neng pun.. hehehe
mereka jatuh..teruk moto tu..mulut syah masuk batu..
last2 saya try pujuk bang sapuan.. dia tak layan saya.. lagi lah kami takut...
terus kami balik p rumah..
saya sembunyi dalam bilik mandi, pura2 mandi.. neng n ani p store burger..sembunyi dalam sana..
takut sangat.. last2 kakak saya panggil..
kami di suruh mandi, then tido..
guest what.. kami tdo tanpa makan malam dan lebih awal daripada biasa.. jam 6 kami tdo dah..
kenapa? sebab kami tak nak jumpa Arwah usu <--- bapa ani
dia garang.. polis.. hehe.. ani dan syah adalah adik beradik.. hehehe

kisah 2..
terjadi masa saya suka mencuri..
curi pusu..
bukan unutk saya.. untuk kawan saya masa kecil2 dulu.. hasna..
dia suka makan pusu (ikan bilis), jadi kami sepakat nak tolong dia.. hehe
dengan mencuri.. then bagi dia.. <--- apa punya fikiran.. hahaha
sampai tokey (merangkap kazen)< bang kip namanya.. nya sik tahan lalu nya nulis surat berik dengan guru besar..
silapnya, nya madah dengan saya hal ya..
suatu hari, saya pergi kedey ya balit, di temani oleh mak saya yang sik tau tujuan sebenar saya..
masa ya Bang kip sikda di umah.. then mak saya beloya dengan Kak Yang, saya curi surat bang kip ya..
then saya pulang..saya baca surat ya, then saya buag.. bena2 nya nulis surat ya.. nang ada juak nama saya di mention nya.. hahaha
sOrry bang Kip..
saya pergi balit kedey ya.. saya tanya bang kip, dah anta ka surat?
bang kip jawab, dah, As di suruh ku anta.. hahahaha
bang kip bulak.. heheh sebab pasya sikd punGB nungah.. lagipun surat ya kan dah kenak curi... hehe

kisah yang sama berkaitan bang kip, satu hari saya g kedey ya..
beli kropok.. nya tengah busy kupak kulit bawang..
"bang kip, nah duit tuk".. nya sik nengar.. saya padah sampey 3 kali ulang, nya sik layan saya.. then tau apa saya polah,
Saya ketuk kepala nya.. MasyaAllah, apa ndak merasuk saya masa ya owh..
terus nya bangun, cekak pingang..
"palak aku tua da tuk di ketuk kau!..sampey berani kau ngan aku owh?!" <-- marah tok..
saya takut juak.. lalu saya nikam duit ya sebab bang kip mok nangkap saya.. hahaha...
laaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjuuuuuuuuuuuuuuuu saya berekot masa ya...hahaha..
"mak bang kip ngepong aku!!" teriak saya ya, saya rasa mun gik 10 buah rumah nengar kali..
dengan tenaga budak2 masa ya, saya berekot sepenuh hati.. masa ya rumah mok saya sik jauh juak.. mak saya ada rah sia.. hehehe.. malu pun da, takut apatah agik.. ahhaha..
bila kinek tok saya rasa sa mok leput tetak ngenang hal ya..
hehehe..
calie eh..

kisah 3:
tok sadis sikit.. akibat kuat lak main umah orang..
mak saya sik suka ya..sik suka saya main sehari2 sik pulang makan.. hehee
sehari tok tek, saya sik pulang.. dah sampey petang, tau apa tindakan mak saya?
nya hantar bungkusan baju, bantal sigek ke rumah tempat saya main.. adik saya jadi posman..
adeh3 nang berkesan bena lah ya..
bena2 saya pulang sambil nangis..
mak saya nunggu depan pintu..
"aiee, mak ingat ko sik pandey pulang tek.. sesat cari rumah kali..sampey bena main yo jak!..
lain kali jalan ko lurus, belok ko kanan, ha, rumah po kotak tuk lah rumah kito.. pulang, jangan nak berketum jak kat rumah urang" <-- intonasi kena polah macam orang tua manas.. heheh
nangis2 saya masa tok..tapi, saya sik alek, ya car amak saya.. n saya perasan nya banyak guna psikologi.. hehe...

banyak kisah mas asaya kecik.. ada yang mengembirakan ada yang sedih.. biasalah.. hehe

antara lain:
- saya nolong kawan saya ambik anak patung sekolah.. tok kembar pun hal..
- saya nak buang cermin side motor sebab abang saya turunkan kmk 3 diseberang jambatan.. masa ya alasannya, nya sik berani mok mbak atas jambatan!.. hehehe.. nya pikey nya mok tipu kmk 3, saya cabut side miror, saya madah mun nya sik tunggu kmk 3 di seberang, saya buang dalam sungai.. hehe
- saya di kepong asuk cina.. cess.. chakuewthiaw punya asuk!!..
- saya di kepong oleh orang diam sebelah tadika.. saya takut ngan nya, gigi nya panjang.. sampey saya gugok masok dalm parit.. hehe
- saya curi rambutan, di kepong nek tiah.. hahaha.. manas bena nya..sebab saya sampey nait pokok durian yang sik pernah berbuah belakang umah ngah..
- dan banyak lagi... hehehe

sekian..

^_^v