Tuesday, August 23, 2011

.. tadaaaaa, inilah hasilnya..

setelah berhempas pulas beberapa ketika,
saya akhirnya telah menghasilkan sesuatu.. hehehe

khas untuk kelas pemulihan...

terima kasih untuk Cikgu Hassan kerana banyak membantu...

inilah hasilnya.. kredit to Naimah ;-)

Terima kasih yang tidak terhingga kepada Dygku, Siti Fatimah KAssim, Bee Aini n murid2 2 Johari yang kerap keluar kelas n puji mural ni.. heheheh..


model sementara.. nak sangat berambar.. hehee..
c kembar Atul n atirah
with c best fren ain n iffah.. ;-)


Terima Kasih semua..

mural ini adalah hasil lukisan si Kidal Sheeda Salleh
n diwarnakan bersama oleh Bee, Sheeda, Dyangku n Ct Ftimah.. hehehe

Terima kasih semua ;-)



Monday, August 22, 2011

.. sAya sentiaSa di Sini..

semalam saya dengar lagu Bruno Mars..
count on me..
lebih kepada mesej untuk family n friends..

yeah, saya akui saya sayang family saya n sahabat2 saya mungkin lebih dari diri saya..
dan saya percaya saya tak mampu hidup tanpa insan bergelar keluarga dan sahabat...
kerana saya sayang mereka sangat2..

saya sayang keluarga saya..

saya sayang bapak saya..
saya sayanga arwah mak saya..
saya sayang adik beradik saya..
saya sayang ibu2 n bapa2 saudara saya..
saya sayang kazen saya..
saya sayang anak2 saudara saya...
n the most important, saya sayang sahabat2 saya...

mungkin terlebih emo pabila dengar lagu ni.. but honestly, its realy mean to me..
n kalo boleh diberi peluang, saya nak sangat2 gubah lagu khas untuk sahabat2 saya..
tapi saya tak mampu kerana apabila saya nak buat macam tu, hati saya akan berasa sedih..
kerana dalam bayangan saya suatu hari nanti kami tidak akan begini lagi..
jadi apabila hati mula menggerakkan pena hati ini, secara automatik perasaan sedih akan menjelma dalam hati saya..
n itu membuatkan lagu yang saya gubah tidak pernah siap..

lagu untuk arwah mak, saya pernah cuba..
lagu untuk si dia saya pernah buat..
n alhamdulillah lagu itu bermain di ingatan saya..
but guys, trust me, walaupun lagu untuk anda semua, tak pernah siap..
jauh di lubuk hati saya inginkan semua itu..
so, i decice unutk pinjam hak dari bruno mars untuk tujukan lagu ni untuk anda semua.,..

Ya Allah peliharalah hubungan kami hingga hujung nyawa kami..

saya sayang sahabat2 saya..
saya sayang Ratna..
saya sayang noriz..
saya sayang mimi..
saya sayang hani..
saya sayang atol..
saya sayang nae..
saya sayang dayang..
saya sayang haliza..
saya sayang farah..
n nama2 yang tidak ditulis bukan bermakna saya tidak sayang anda semua..
since i know u.. apabila saya kenal kamu n kamu berbuat baik pada saya...
sayang saya pada kamu akan dengan automatik menjelma..

saranghae!!..

Bruno Mars

If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

If you toss and you turn and you just can't fall asleep
I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will remind you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
http://www.elyricsworld.com/count_on_me_lyrics_bruno_mars.html
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh, yeah, yeah

You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go, never say goodbye

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

You can count on me 'cause I can count on you


Sunday, August 21, 2011

..accident sikit, tapi sakit!!..

setelah hampir 2 bulan menginang kancil, akhirnya ada juga kenangan saya bersama kereta itu...
QKR 771 kesayangan hamba.. hehehe
bukan apa, kreta ya mok juak ada kenangan..
so secara rasmi malam tok kreta ya cium kepala saya.. sampai benjol.. hehehe
ingatkan masa kecik2 jak merasa benjol..
upanya besar2 camtok sempat lagi merasa..
sa hilang ingatan sekejap tadi..
habis la ingatan saya.. hehehe..
walaupun sikit, tapi sakit.. huhuhu

kejadian berlaku masa saya pas ngantar cdak Mard dari umah tadi.. hehehe
kmi berbuka bersama tadi..
tapi sayang lah pulak sik abadikan kenangan ya dengan ambik gambar.. huhu...

papa pun Tq Mard, Hajar, Ika,Farhana n paling penting sponsor : Cik Siti Fatimah.. hehehe

Thanks a lots!!!

saranghae...

Thursday, August 18, 2011

.. saya p lawat mereka..

sekolah terbaru saya, lain pengalamannya dengan sekolah lama tempat saya berpraktikum kali ini..

guru2nya.. OKAY!!!
pihak pengurusan pun OKAY!!

yang tak okaynya sesetengah student dia..

mungkin bagi saya itu bukan satu masalah sebab kelas yang saya ajar budak2 dia baik n saya sayang!!

tapi saya dapat pengalaman ngeri dari sit in.. huhuhu.. Allah sahaja tahu macammana perasaan saya...

antara perkara gila saya penah buat..

1 J : saya masuk kelas, terus ugut murid! " kalau awak semua tak nak kena dengan buku ni, awak semua taknak kepala atau muka kamu semua dengan buku ni, bagus kamu semua diam n duduk dengan tertib sambil buat kerja sendiri"

1 J : sorang budak saya pegang koler dia, kemudian saya tolak ke dinding..

1 J : budak kena baling dengan fail..

1 J : sorang budak saya angkat nak baling olok2 p luar kelas...

1 J : saya acah budak dengan penyapu..

1 J : saya rampas pensel case sorang budak...

1 J : saya baling dengan kasut!!..

waaaaaaaaaaaaaaaaaa...........
saya tak boleh berlembut dengan mereka..
saya pernah masuk sekali tapi mereka ignore saya macam saya tak wujud.. tapi itu dulu.. masa saya baru sampai sekolah..
konon nak jalinkan hubungan baik dengan meeka... dengan baik hatinya saya adakan sebuah hadiah (drawing book, colouring book, stationary khas unutk mereka) tapi apa yang saya dapa? kegagalan terserlah dalam kawalan kelas!.. tak peduli, walau ada yang cakap itu cara askar, saya tak kisah..
saya sangat geram dengan budak kelas tuh..
sangat menguji kesabaran saya!!

situasi ni buat saya rindu pada bekas anak murid saya.. jadi i decide to visit them..
n i did it.. hehehe

terharu  coz diaorang masih ingat lagi ngan saya.. but at the same time, saya sedih tengok perubahan anak murid saya..

RICKY
dulu dia kemas but sekrang selekeh giler...
muka dia nampak letih sangat!.. kesian..

dalam banyak2 student saya, Ricky paling banyak berubah bagi saya...
sangat kasihan..







saya harap saya ada kesempatan rindu dengan anak murid saya tahun 3 macam saya rindu mereka..

Tuesday, August 16, 2011

..bUkan Baju raya yanG paliNg Penting..

saya baca post tentang baju raya tadi..
so after baca ya, saya sedar bukan baju raya yang penting...hehehe
tahun ni satu pun baju raya saya tak sediakan.. hhuuhuu..
tak sama dengan tahun sebelumnya, saya ada paling kurang satu.. hehe

urm.. sebenarnya tak lah sedih sangat.. sebab after 'dia' takda raya tak bermakna sangat..
cukup untuk cukup syarat.. meraikan kemenangan diri sendiri after puasa sebulan..

tapi honestly saya paling tak tahan kalau adik2 saya pula tarak baju raya..
so i pray, supaya elaun kuar cepat..
at least saya bleh beli untuk mereka n lakukan rutin setiap kali hari raya menjelma..

urm....
hmmmm...
hurmmmmmmmmmm

n sekarang saya rasa kesedihan itu.. huhuu..

Sunday, August 14, 2011

.. i hate the way u r..

salam alaik..
bok habis samak kawasan depan rumah..

urm bangun pagi after subuh kmk orang sik tidur..
means molah kerja masing2..
then, around 7 kami mulakan misi kami..

Fokus utama :  1. Samak kawasan depan rumah.
2. Polah asuk sik masok (polah pagar)

Fokus sampingan: 1. senaman awal pagi.. hehehe
2. eratkan silaturrahim sesama puteri..

refleksi : fokus utama tercapai. namun, malangnya setelah tidak sampai 1 jam, babun (nama anjing kawasan rumah kami) telah menodainya sekali lagi... hurghh... 
saya GERAM!!!

wei babun (asuk berkenaan), apa lu pikir kami ni memang tarak kerja len ka?
mun kmk orang tok free macam ko, sik gago dengan RPH, portfolio, BBM, sik pa juak...
dengan mengorbankan masa kami, ko nang cari nahas eh...
petang tok mek orang kuar, beli dawey berduri..
padan muka ko, gigit ko sia kelak sampey patah gigi ko...
masa da perompak ari ya, sik da fungsi ktk binatang ya..
geramgeramgeramgeramgeram!!!!!!

huh.. andaikata asuk bleh dengar, bleh baca tok.. alangkah bagusnya...


walaupun perasaan takut dengan asuk ya dah sedikit berkurang, still i hate u like crazy!!..
i hate u the way u r!!.. hehehe

mun kiut sik pa juak...
ko ingat ko kiut ka? SIKDA KIUT EH!!!







Friday, August 12, 2011

.. Sedih nya ..

lepas ja baca yang kawan saya syer dekat Fb, saya p lah merayau kat blog2.. mana tau ada kesinambungan crita ni.. so, ini yang saya dapat...

Saya copy n paste dari http://www.akunaziem.blogspot.com/ 

Part 1

Mak pandang jenazah abang yang terbaring kaku. Walaupun muka sembap, perut membusung, namun mak nampak ketenangan pada wajah abang.

Mak ambil pisau. Mak potong baju-T yang tersarung pada tubuh abang, baju terkahir yang abang pakai, Mak terpaksa potong kerana kerana baju itu tidak muat untuk melalui perut abang yang 'buncit'.

Tapi, mak akan simpan baju itu. Mak tak cuci, sesekali boleh mak cium baju itu, sekadar pengubat rindu di hati. Kemudian abah kendong tubuh abang ke pangkin yang telah disediakan. Lalu abah dan mak mendikan jenazah abang. Hanya kami berdua. Mak tak mahu orang lain. Biar tangan abah dan mak yang menjiruskanair buat kali terakhir pada tubuh kecil abang.

Mak nampak anak mata abah, berkaca-kaca, setitis dua air matanya tumpah, mengalir di pipi, tapi cepat-cepat abah sapu dengan lengan sasanya.

"Bang, jangan menangis. Kita selesaikan hingga ke titisan terkahir," begitulah kata mak pada abah.

Setelah abang dimandikan, mak bantu abah kapankan jenazah abang. Pun hanya kami berdua juga. biar tangan kami saja yang memakai dan membalutkan kain terakhir pada tubuh abang.

"Kakak, jangan menangis. tak baik buat abang macam tu!"

Itu pesan mak semasa kakak-kakak mahu mengucup dahi abang buat kali terakhir. Abah pula selepas mengucup dahi abang, cepat-cepat abah menjauh memalingkan muka.

Mak nampak air mata abah berjuntaian membasahi pipi. Dan buat kali terakhir itu juga, mak usap dahi abang. Mak senyum, lantas kucup dahi abang.

Mak bisikkan: "Abang tunggu mak di syurga ya!"


Part 2


Akhirnya, wajah abang 'ditutup'. Kami sembahyangkan abang buat kali terakhir. Ramai betul jemaah yang turut serta. Setelah itu, kami bawa abang ke tanah perkuburan.

Abah masuk ke dalam liang lahad untuk menyambut jenazah abang. Alhamdulillah, semua kerja dipermudahkan. Abang sudah selamat di sana.

Bertubi-tubi mak terima ucapan takziah daripada tetamu yang datang. Abang nak tahu, ada satu soalan yang mereka tanyakan pada mak.

Soalan itu asyik terngiang-ngiang di telinga mak. Tanya mereka: "Kakak uruskan jenazah anak kandung sendiri, tapi setitis air mata tak jatuh ke pipi? Kenapa kakak tidak menangis?" Itulah soalan mereka.

Mereka hairan kenapa mak tidak menangis, sebaliknya bibir mak tidak lekang dengan senyuman. Kenapa mak masih mampu tersenyum di saat memangku sekujur tubuh yang pernah berada dalam rahim mak dulu?

Petang itu, mak duduk di satu sudut di ruang tamu rumah. Mak terfikir tentang soalan mereka itu. Mak tak tahu nak jawab macam mana. Kemudian, mak nampak sebuah diari di atas para di sudut ruang tamu.

Lantas mak capai diari kecil itu. Di dalamnya tercatat peristiwa yang berlaku sepanjang empat tahun dua bulan mak membesarkan abang.

Mak selak helaian demi helaian paparan kertas dalam diari yang sedikit usang itu. Aduh! Banyak sungguh memori yang tercatat di dalamnya.

Membacanya bagaikan meruntun jiwa mak kembali mengenangkan perjalanan derita abang sejak lahir hingga menghembuskan nafas terakhir.

Mata mak terpaku pada catatan peristiwa lebih kurang tiga bulan sebelum abang pergi. Mak rasa, di sinilah terkandung jawapan yang mak cari-cari.

Jawapan untuk soalan yang mereka tanya kenapa mak tidak menangis? Mak akan bacakan sedikit rentetan diari ini supaya mereka tahu kenapa mak tidak menangis, sayang.


Part 3
Januari 2011-  Perut abang semakin membusung kerana hati membengkak. kata doktor, semua organ dalaman abang sudah rosak,sudah 'reput'. Tak boleh diselamatkan lagi. Tidak mengapa. Hati mak berkata, cukuplah! Tidak akan ada lagi pembedahan untuk abang.


26 Februari 2011-  Hari ini ulang tahun ke-4 abang. Dua hari sebelum itu, mak tanya, abang nak kek apa? Abang jawab, nak kek lori sampah!

Hah Hah.. Tergelak mak.Abang suka sangat melihat lori sampah yang lalu setiap pagi depan rumah. Sebab itu abang nak kek bentuk lori sampah,

Puas mak dan abah melilau sekitar Kuala Lumpur, tapi tak jumpa kek macam tu. Tak ada yang sanggup buat kek macam yang abang minta.

Mak kecewa! Selama ini, mak tunaikan apa saja permintaan abang, tapi kali ini mak gagal. Mak belikan kek coklat strawberi sebagai pengganti.

Dengan perut membusung, dada berombak kerana sukar bernafas, abang masih tersenyum dan nampak ceria melayan rakan-rakan yang datang, sama-sama menyanyikan lagu hari jadi abang. Dan ketika itu, hati mak sudah terdetik, mungkin ini hari jadi abang yang terakhir.

7 Mac 2011-  Keadaan abang makin kritikal. Perut abang semakin besar. Abang tak mampu nak bergerak, lebih banyak terbaring dan asyik sesak nafas. Mak tak tahan lihat keadaan abang.

Mak bawa abang ke IJN, rumah 'kedua' abang sepanjang tempoh hayat abang. Kata doktor, tiada apa yang boleh dilakukan lagi.

Abang hanya menanti waktu. mak angguk perlahan. Mak redha. Dalam hati mak juga sudah berkata, masa abang tidak lama lagi.

Para ibu di wad tersebut asyik bertanya pada mak, macam mana dengan abang? Mak jawab: "InsyaAllah, abang akan sihat!"

Mak terpaksa cakap begitu pada mereka, sebab mak tak mahumereka semua lemah semangat jika mereka tahu abang sudah tiada harapan lagi.

Mereka pun sama, masing-masing bertarung dengan ujian apabila anak yang dikasihi ditimpa penyakit. jadi biarlah jawapan yang mak beri itu kedengaran manis pada telinga mereka. Pahitnya, biarlah mak sendiri telan.

13 Mac 2011- Hari Ahad. Mak pinta kebenaran doktor untuk bawa abang pulang kerumah . Doktor izinkan. Biarlah abang habiskan waktu-waktu terakhir bersama keluarga. Dan di saat-saat akhir ini, mak mahu tunaikan apa saja permintaan abang.

Di rumah, setiap hari mak akan tanya: "Abang nak apa harini?"

Mak masih ingat pada suatu pagi, abang menjawab: "Mak, abang nak naik kereta bomba!"

Mak termenung dengar permintaan abang. Bila abah pulang ke rumah, terus mak ajak abah keluar. Abah tanya pergi mana? Mak jawab: "Balai bomba!"

Sampai di situ, mak minta izin pegawai bomba. Mak kata, abang teringin nak merasa naik ke dalam trak bomba. Pegawai itu garu-garu kepala, kemudiannya menggeleng-gelengkan kepala.

Belum sempat pegawai bomba itu menjawab, lantas mak tarik baju abang ke paras dada. Separuh berbisik, mak beritahu pegawai itu: "Encik, ini anak bongsu saya dan hanya menanti masa untuk 'pergi'! Benarkan saya tunaikan impian terakhirnya ini!"

Bila lihat perut abang yang buncit dan dada dipenuhi kesan parut dan jahitan, pegawai itu tak tunggu lama. Terus diacapainya kunci, dibuka pintu salah satu trak bomba itu.

Dia dukung abang, letakkan ke atas tempat duduk bahagian pemandu. Abang nampak gembiru sangat biarpun cuma 15 minit abang di dalam trak itu. Abang tak perasan, mak palingkan muka lima saat. Sekadar mahu mengelap titisan air mata yang mula bertakung.

Hari lain, mak tanya lagi: "Abang nak apa?"

Abang jawab: "Abang nak naik lori sampah!"

Mak dukung abang, tunggu depan rumah. Bila lori sampah lalu pagi itu menjalankan rutinnya mengutip sampah, Mak tahan lori itu.

"Encik, anak saya teringin naik lori ni. Boleh izinkan sebentar?"

Pekerja itu tertawa mendengar kata-kata mak. Kemudian, mak angkat baju abang dan beritahu perkara sama. Berubah mimik wajah mereka.

Segera mereka angkat abang, letakkan di tempat duduk pemandu. Ada antara pekerja itu yang memalingkan muka, tak sangup lihat abang lama-lama. Sedih agaknya.

Begitulah seterusnya. Setiap hari, mak akan tanya pertanyaan yang sama. Abang kalau nak tengok gajah, mak bawa abang pergi zoo. Walaupun abang tak larat jalan, tak apa. Mak dan abah tidak kisah, kami silih berganti dukung abang.

Abang kata nak tengok burung, mak bawa ke taman burung. Abang kata nak main permainan robot, mak bawa ke kompleks beli-belah yang ada permainan seperti itu. Ke mana saja abang nak peri,semuanya mak tunaikan!

Setiap hari juga mak tanya abang nak makan apa. Macam-macam  abang teringin nak makan. Martabak, nasi paprik, milo ais, cendol, air tebu, air bandung, rojak dan macam-macam lagi, semuanya mak tunaikanwalaupun makanan itu abang pinta pada pukul 3.00 pagi!

Apa saja yang teringin oleh tekak abang, semua mak cari walaupun abang sekadar menjamahnya sesudu dua. Apa saja abang pinta, kami tunaikan.

Mak tahu, mak faham, masa abang bersama mak dan abah semakin suntuk!


Part 4

27 Mac 2011-  Abang semakin kritikal! Nak bercakap pun terlalu lemah, apatah lagi untuk bergerak. Mata kuyu, hanya terbaringsambil memeluk Aina, anak patung kesayangan abang. Mak ajak abah bawa abang ke hospital.

"Kali ini kita bawa abang ke IJN, tapi kita mungkin akan keluar dengan tubuh abang yang sudah tidak bernafas!"

Itu kata-kata mak pada abah sebelum bertolak ke IJN. Mak mahu abah bersedia dan redha jika apa-apa berlaku. Sampai di IJN, abang terus ditempatkan di wad khas untuk pesakit kritikal.

5 April 2011-  Mak telefon sekolah asrama kakak yang sulung di Seremban. Mak minta pelepasan daripada cikgu untuk benarkan kakak pulang.

"Adik tenat. Saya mahu kakak-kakaknya berada di sampingnya pada saat terakhir!"

Itu kata-kata mak pada cikgu dan akak diizinkan pulang pada hari ini. Kemudian, Dr. Adura. , doktor yang sinonim merawat abang datang melawat.

Mak memang rajin bercerita dengan Dr. Adura. Kebetulan mak ceritakan yang mak terkilantak dapat tunaikan permintaan abang mahukan kek berbentuk lori sampah.


7 April 2011-  Pagi ini Dr. Adura datang melawat abang. Kemudian Dr. Adura beritahu ada surprise untuk abang tengah hari ini. 

Rupa-rupanya, tengah hari itu datang tetamu yang juga rakan-rakan alam maya Dr. Adura membawa kek lori yang abang mahukan sebelum ini.

Ada dua kek mereka bawa. Mak tak sanka, Dr Adura tulis di dalam blognya kisah abang dan ramai yang mahu menyediakan kek yang abang pinta.

Sekali lagi, para tetamu bersama jururawat dan doktor menyanyikan lagu selamat ulang tahun untuk abang. Tapi abang kurang ceria, wajah abang tampak letih dan nafas abang turun naik.


8 April 2011-  Tengah hari ini, masih ada lagi tetamu datang membawa kek berbentuk lori warna pink untuk abang. Tapi abang sekadar lemah. Abang sekadar terbaringmerenung kek itu.

Malam itu, semasa jururawat mengambil tekanan darah abang, bacaanya meningkat naik. Tapi hati mak dapat rasakan abang sekadar mahu meredakan keresahan hati mak. Malam itu, hanya mak berdua dengan abang di dalam bilik.

Mak pandang sayu wajah abang yang semakin lesu dan pucat. Mak duduk di sebelah abang, mak peluk dan usap rambut abang. Mak menangis teresak-esak bagai anak kecil.

Dalam tangis itu, mak katakan pada abang: "Mak tahu abang nak senangkan hati mak. Abang tak perlu buat macam tu. Mak tahu abang nak pergi.

"Jangan tahan-tahan abang. Pergilah. Mak sudah sedia. Mak redha segalanya. Mak puas dapat sempurnakan apa saja hajat yang abang pinta. Mak juga bangga kerana Allah hadirkan abang dalam hidup mak walaupun seketika!"

Abang hanya diam, memandang mak dengan pandangan lesu. Dan ketika itu mak menangis sepuas-puasnya. Dan mak berjanji tidak akan menangis lagi selepas itu! Ya, mak tidak akan menangis lagi biarpun abang sudah tiada lagi di dunia ini.

Part 5
Abang pada tahun 2007.

9 April 2011-  Pagi itu mak pesan pada abah agar bawa semua anak-anak datang ke hospital. Masa abang dah dekat sangat. Mak lihat abang dah kritikal. Wajah abang sudah tampak biru, lebam! Dada berombak, tercungap-cungap menarik nafas.

Abang dah tak mampu bercakap lagi sejak malam tadi. Makan minum pun tak mahu. Pakul 8.00 pagi, abah dan kakak sampai. 

Mak suruh kak long bacakan Yaasin di sebelah abang. Mak suruh abah baca juga, tapi bacaan abah tersekat-sekat kerana cuba menahan tangisnya.

Pukul 3.00 petang, abang makin lesu. Lantas mak ajak abang keluar berjalan-jalan.

"Abang, nak tengok matahari tak? Jom kita turun kantin minum sambil tengok matahari!"

Abang hanya mengangguk lemah. Mak dukung abang dan kita satu keluarga turun ke kantin. Abang mahu minum air coklat. Tapi abang hanya minum seteguk. Kemudian, abang lentukkan kepala pada bahu mak.

"Abang, tu tengok kat luar tu? nampak taj sinar matahari tu? Cantikkan?"

Mak tunjuk pada abang sinar matahari yang kelihatan di celah-celah rintik hujan yang turun waktu itu.

Abang angkat kepala melihat ke arah matahari itu. kemudian, abang menguap.

"Abang ngantuk!" Itu kata abang dan kemudian abang terlentuk semula pada bahu mak.

Tiba-tiba jantung mak berdegup kencang.

"Bang, jom naik. Abang nak 'tidur'! Mak terus ajak abah dan kakak naik semula ke wad walaupun mereka belum sempat jamah makanan di atas meja."

Mak tahu, masa abang sudah hampir tiba!

Sampai di wad, mak baringkan abang atas katil. Dan abang terus merintih dalam nada yang lemah: "Makkk..sakit perut..!"

Dan abang terus memanggil: "Makkkkk!". Suara abang perlahan dan amat sayu bunyinya. Lantas mak letak tapak tangan mak atas dahi abang.

"Abang, hari ini, waktu ini, mak redhakan abang pergi. Mak halalkan segala makan minum abang. Mak halalkan air susu mak untuk abang. Pergilah abang. Mak izinkan abang pergi!"

Mak ucapkan kata-kata itu sambil merenung jauh ke dalammata abang yang semakin kuyu. Saat abang sedang nazak itu, mak panggil kakak-kakak agar mengucup abang selagi abang masih bernafas. Mereka kucup pipi abang bertalu-talu dan mula meraung dan menangis.

"Kakak! kalau kamu semua nak menangis, keluar dari bilik ini. Mak tak mahu abang dengar kamu menangis! Jangan seksa abang dengan tangisan kamu!"

Mak marah mereka buat begitu pada abang. Mak tak mahu abang lihat kami menangisi pemergian abang. Mak tahu, abang akan jadi lebih sedih dan berat hati untuk pergi bila melihat kami menangis di saat akhir sakaratulmaut menjemput abang.

Mak tak mahu tambahkan lagi kesedihan abang untuk meninggalkan kami. Abah pula hanya berdiri di penjuru bilik, meraup wajah menahan suara tangisannya.

Jururawat yang ada dalam bilik juga menangis, mak suruh jururawat keluar dan tutup tirai bilik itu. Mak tak mahu orang luar lihat. Mak tak mahu ada orang menangis di saat  abang akan pergi. Setitis dua mengalir juga air mata mak. Tapi mak masih mampu tersenyum.

"Pergilah abang. Mak izinkan. Mak izinkan.. pergilah..!" Dan perlahan-lahan mata abang yang layu tertutup rapat, genggaman tangan abang pada jari mak semakin lemah dan akhirnya terlepas...

Pukul 3.50 petang, akhirnya abang meninggalkan dunia fana ini. Innalillah... Mak kucup dahi abang. Mak bisikkan di telinga abang: "Tenanglah abang di sana. Suatu hari nanti, mak juga pasti akan turuti jejak abang. Abang... tunggu mak di sana ya! Di syurga!"

Part 6
Abang, sekarang mak dah dapat jawapanya. Mengapa mak tidak menangis?

Pertama, abang telah di takdirkan menjadi ahli syurga yang akan membantu mak di sana nanti.

Kedua, apa saja keinginan abang semasa hayat abang telah mak tunaikan. Tiada lagi rasa terkilan di hati mak.

Ketiga, segala hutang sebagai seorang ibu telah mak langsaikan semasa hayat abang. Mak telah sunatkan dan buat akikah untuk abang.

Keempat, mak telah menjalankan tanggungjawab sepenuhnya, sentiasa berada di sisi abang dan menggembirakan abang setiap saat dan waktu.

Kelima, mak rasa istimewa dipilih Allah untuk mendapat anak seperti abang. Mak jadi 'kaya' dengan kehadiran abang. Kaya kesabaran, kaya tawadhuk, kaya keredhaan , kaya keimanan, kaya kawan, kaya ilmu, dan kaya pengetahuan.

Mak telah beri segalan-galanya melebihi 100% untuk abang. Mak telah beri yang terbaik dan mak telah berusaha hingga ke garisan penamat. Sebab itu mak tak perlu menangis lagi.

Abang.. biarpun kini hidup mak dan abah terasa sunyi dan kosong tanpa abang ta[i... mak akan sentiasa tersenyum mengenangkan saat-saat terindah kehadiran abang dalam hidup kami biarpun cuma sebentar.

Abang dalam kisah ini adalah adik Iqbal Fahreen Hamdan, anak bongsu daripada lima beradik. Abang masuk hospital seawal usia dua minggu akibat menghidapi lima jenis kompilasi jantung termasuklah kekurangan injap, jantung berlubang dan saluran sempit. Abang telah menjalani pelbagai siri pembedahan seawal usia dua bulan dan ada antara pembedahan seawal usai dua bulan dan ada antara pembedahannya gagal, malah abang pernah disahkan 'mati' apabila jantungnya berhenti berdenyut. Walaupun pada awalnya doktor mengjangkakan hayat abang tidka lama selepas lahir ke dunia, namun ternyata anak kecil ini mampu bertahan sehingga usia empat  tahun untuk meninggalkan kenangan terindah dalam hidup Jamilah (ibu) dan Hamdan (bapa).

~ tetamu kecil itu anugerah Allah dan selamanya milik Allah ~ semoga Abang aman di sana n ibu bapa n seisi keluarganya diberi kekuatan untuk terus hidup!.. Amin,..




Semoga Arwah iqbal aman di sana..










Monday, August 8, 2011

..bertudung ke bermadu, urmmmm..


saya copy n paste dari blog


Isu tidak bertudung dalam kalangan wanita aku rasa isu yang sangat sensitif bagi mereka..Pelbagai alasan akan di beri bagi menegakkan pendirian masing-masing..sama ada pendirian itu dikukuh kan dengan gam gajah sekalipun,tetapi ianya tetap salah di sisi agama..
Tapi aku teringat satu kata-kata yang aku lupa aku baca kat mana…lebih kurang macam ni lah bunyinya..
Jangan suruh mereka bertudung,tetapi suruhlah mereka menutup aurat” ..ada beza kan?..boleh fikir sendiri lah semua tu…Aku pun tak mahu borak panjang,tapi aku berminat nak kongsi artikel best ni yang aku ambil dari lelakiburung..untuk renungan bersama..
*******************************************

Seorang lelaki sedang berjalan-jalan di sebuah taman bersama isterinya yang free hair sejak sebelum kawin lagi. Tiba-tiba, lelaki itu bersuara.
“Sayang, bila nak pakai tudung? Pakai la dari sekarang, berlatih awal-awal.” pinta si lelaki dengan lembutnya. Dia menanti jawapan isterinya.
Si isteri melihat suami tersayang dia sekejap lalu menjawab. “Sayang memang teringin nak pakai pun. Tapi sebelum tu, sayang nak tanya. Kenapa sayang perlu tutup aurat? Kalau boleh sayang nakkan jawapan yang lain daripada yang lain, bukan jawapan tipikal semata-mata.”
Si lelaki terdiam sekejap. Setelah puas berfikir, dia pun mula berkata. “Sebab abang tak mau kongsi kecantikan sayang dengan lelaki lain. Abang nak hanya diri abang je yang boleh tengok aurat sayang sekarang ni.”
Si isteri kemudian memandang ke arah suaminya lagi sekali lalu bertanya. “Kenapa pulak lelaki lain tak boleh tengok? Apa salahnya diorang tengok?”
“Takde masalah pun lelaki lain nak tengok, asalkan sayang pun takde masalah nak kongsi cinta abang dengan perempuan lain kalau abang nak kawin lagi.” Jelas si lelaki sambil menjawab pertanyaan isterinya dengan selamba.
Jawapan yang selamba tapi membawa maksud tersirat..
Renung-renungkan dan selamat beramal…

saya ada satu cerita lagi nak kongsi..
perkara ni jadi masa kami kelas pem conduct satu pertandingan Pidato...
masa tu da sorang kawan atur lapik meja..
kemudian, ditakdirkan kecik lah pulak lapik meja tu..
then sorang kawan saya cakap,
" cam tak cantik lah pulak meja ni bila lapik meja kecik.. singkat.."
saya terdengar hal tu, terus terfikir n cakap..
" yalah kan, kalau kain ni singkat, tak cantik pulak, tapi kalau pompuan suka pakey baju tak cukup kain, nampak cantik pulak..."
last2 kami pun bersurai sebab majlis dah nak mula dah..

macam tu lah kehidupan ka? uhuhuh..

.. my lappy ok suda..

alhamdulillah...
ok sudah saya punya lappy...
Tq Yasir tolong kmk fomat nya..
bak kata yasir, Dasyat dia punya virus..

hehehe..

apa2 jadi, janji Okeh..


Sunday, August 7, 2011

saya translate dari bahasa indon kepada bahasa kita. kalau ada bahasa yang tak ok tu, means, terlepas pandang.. Nice to read. ;-)

Sebuah kisah nyata yang terjadi di negerinya Paman Sam. Patut kita ambil hikmahnya, diantaranya :

1. Kebenaran Islam yang nyata,
2. Sangat beratnya timbangan kalimat syahadat,
3. Pentingnya bagi pemuda Muslim untuk menuntut ilmu,

Satu gereja masuk islam? betul ka? bunyi macam ada yang tak kena. Mari kita baca sama2. Semoga Allah mengizinkan kita menjadi seperti pemuda ini. Kisah benar seorang pemuda Arab yang menimba ilmu di Amerika.  22 Februari 2006
terdapat seorang pemuda arab yang baru sahaja menghabiskan pengajian di Amerika. Pemuda ini adalah salah seorang yang diberi nikmat oleh Allah berupa pendidikan agama Islam bahkan dia mampu mendalaminya. Selain belajar, dia juga seorang juru dakwah Islam. Ketika berada di Amerika, dia berkenalan dengan salah seorang Nasrani.Hubungan mereka semakin akrab, dengan harapan semoga Allah SWT memberinya hidayah masuk Islam. Pada suatu hari mereka berdua berjalan-jalan di sebuah perkampungan di Amerika dan melintas di dekat sebuah gereja yang terdapat di kampung tersebut. Temannya itu meminta agar ia turut masuk ke dalam gereja. Mula-mulanya dia agak keberatan, namun oleh sebab ia terus mendesak akhirnya pemuda itupun memenuhi permintaannya lalu ikut masuk ke dalam gereja dan duduk di salah satu bangku dengan hening, sebagaimana kebiasaan mereka. Ketika pendeta masuk, mereka serentak berdiri untuk memberikan penghormatan lantas kembali duduk. Di saat itu si pendeta agak terpaku ketika melihat kepada para hadirin dan berkata, “Di tengah kita ada seorang muslim. Aku harap dia keluar dari sini.” Pemuda arab itu tidak berganjak dari tempatnya. Pendeta tersebut mengucapkan perkataan itu berkali-kali, namun dia tetap tidak berganjak dari tempatnya. Hingga akhirnya pendeta itu berkata, “Aku minta ia keluar dari sini dan aku jamin keselamatannya.” Barulah pemuda ini beranjak keluar. Di ambang pintu ia bertanya kepada sang pendeta, “Bagaimana anda tahu bahwa saya seorang muslim.” Pendeta itu menjawab, “Dari tanda yang terdapat di wajahmu.” Kemudian ia beranjak hendak keluar, namun sang pendeta ingin memanfaatkan kedatangan  pemuda ini, yakni dengan mengajukan beberapa pertanyaan, tujuannya untuk memujuk pemuda tersebut dan sekaligus mengukuhkan markasnya. Pemuda muslim itupun menerima cabaran debat tersebut. Sang pendeta berkata, “Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan dan anda harus menjawabnya dengan tepat.”
Si pemuda tersenyum dan berkata, “Silakan!" Sang pendeta pun mulai bertanya,

1. Sebutkan satu yang tiada duanya,
2. dua yang tiada tiganya,
3. tiga yang tiada empatnya,
4. empat yang tiada limanya
5. lima yang tiada enamnya,
6. enam yang tiada tujuhnya,
7. tujuh yang tiada delapannya,
8. delapan yang tiada sembilannya,
9. sembilan yang tiada sepuluhnya,
10. sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh,
11. sebelas yang tiada dua belasnya,
12. dua belas yang tiada tiga belasnya,
13. tiga belas yang tiada empat belasnya.
14. Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh!
15. Apa yang dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya?
16. Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam surga?
17. Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya?
18. Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah dan ibu!
19. Siapakah yang tercipta dari api, siapakah yang diadzab dengan api dan siapakah yang terpelihara dari api?
20. Siapakah yang tercipta dari batu, siapakah yg diadzab dengan batu dan siapakah yang terpelihara
dari ibatu?
21. Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap besar!
22. Pohon apakah yang mempu-nyai 12 ranting, setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun
mempunyai 5 buah, 3 di bawah naungan dan dua di bawah sinaran matahari?”

Mendengar pertanyaan tersebut pemuda itu tersenyum dengan senyuman mengandung keyakinan kepada Allah. Setelah membaca basmalah ia berkata,

1. Satu yang tiada duanya ialah Allah SWT.
2. Dua yang tiada tiganya ialah malam dan siang. Allah SWT berfirman, “Dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami).” (Al-Isra’:12) .
3. Tiga yang tiada empatnya adalah kekhilafan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir
menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh.
4. Empat yang tiada limanya adalah Taurat, Injil, Zabur dan Al-Qur’an.
5. Lima yang tiada enamnya ialah shalat lima waktu.
6. Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlah hari ketika Allah SWT menciptakan makhluk.
7. Tujuh yang tiada lapannya ialah langit yang tujuh lapis. Allah SWT berfirman, “Yang telah
menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang.” (Al-Mulk:3).
8. Delapan yang tiada sembilannya ialah malaikat pemikul Arsy ar-Rahman. Allah SWT berfirman,
“Dan malaikat-malaikat berada dipenjuru-penjuru langit. Dan pada hari itu delapan orang malaikat menjunjung ‘Arsy Rabbmu di atas(kepala) mereka.” (Al-Haqah: 17).
9. Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu’jizat yang diberikan kepada Nabi Musa : tongkat,
tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik, katak, darah, kutu dan belalang dan *
10 .Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah kebaikan. Allah SWT berfirman, “Barangsiapa yang
berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat.” (Al-An’am: 160).
11. Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah saudara-saudara Yusuf.
12. Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah mu’jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah,
“Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman, ‘Pukullah batu
itu dengan tongkatmu.’ Lalu memancarlah dari padanya dua belas mata air.” (Al-Baqarah: 60).
13. Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah jumlah saudara Yusuf ditambah dengan ayah dan
ibunya.
14. Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu Shubuh. Allah SWT
berfirman, “Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing. ” (At-Takwir:18).
15. Kuburan yang membawa isinya adalah ikan yang menelan Nabi Yunus AS.
16. Mereka yang berdusta namun masuk ke dalam surga adalah saudara-saudara Yusuf, yakni ketikamereka berkata kepada ayahnya, ”Wahai ayah kami, sesungguhnya kami pergi berlumba-lumbadan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barang kami,lalu dia dimakan serigala.” Setelahkedustaan terungkap, Yusuf berkata kepada mereka, ” tak ada cercaaan terhadap kalian.” Dan ayah mereka
Ya’qub berkata, “Aku akan memohonkan ampun bagimu kepada Rabbku. Sesungguhnya Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”
17. Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara keldai. Allah SWT
berfirman, “Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keledai.” (Luqman: 19).
18. Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapak dan ibu adalah Nabi Adam, malaikat, unta Nabi Shalih dan kambing Nabi Ibrahim.
19. Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis, yang diadzab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim. Allah SWT berfirman, “Wahai api dinginlah dan selamatkan Ibrahim.” (Al-Anbiya’: 69).
20. Makhluk yang terbuat dari batu adalah unta Nabi Shalih, yang diadzab dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ash-habul Kahfi (penghuni gua).
21. Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah tipu daya wanita, sebagaimana firman Allah SWT, “Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar.” 22. Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun
mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran matahari maknanya: Pohonadalah tahun, ranting adalah bulan, daun adalah hari dan buahnya adalah shalat yang lima waktu, tiga dikerjakan di malam hari dan dua di siang hari.

Pendeta dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda muslim tersebut.Kemudian ia pamit dan beranjak hendak pergi. Namun dia menidakkan niatnya dan meminta kepada pendeta agar menjawab satu pertanyaan saja. Permintaan ini disetujui oleh sang pendeta.

Pemuda ini berkata, “APAKAH KUNCI SyURGA ITU?” mendengar pertanyaan itu lidah sang pendeta menjadi kelu, hatinya diselimuti keraguan dan rona wajahnya pun berubah. DIa berusaha menyembunyikan kekhawatirannya, namun hasilnya nihil. Orang-orang yang hadir di gereja itu terus mendesaknya agar menjawab pertanyaan tersebut, namun ia berusaha mengelak.

Mereka berkata, “Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya ia jawab sementara ia hanya memberimu satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya! “

Pendeta tersebut berkata, “Sungguh aku mengetahui jawaban dari pertanyaan tersebut, namun aku takut kalian marah. “

Mereka menjawab, “Kami akan jamin keselamatan anda.”

Sang pendeta pun berkata, “Jawabannya ialah: ASHADU AN LA ILAHA ILLALLAH WA ANNA MUHAMMADAR RASULULLAH.”

Lantas sang pendeta dan orang-orang yang hadir di gereja itu memeluk agama Islam. ALLAHU AKBAR! Sungguh Allah telah menganugrahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda muslim yang bertakwa.** Subhanallah…!!

(Semua itu tentu dengan Ilmu……)

hurm.. ;-)