Sunday, March 27, 2011

.. Kelab malam, masuk berdosa ke?..

salam alaik...
sekarang sebenarnya saya tengah wat RPH utk ngaja sok.. tapi tba2 tangan ni dok gatal chek satu laman sosial.. hehehe
FB la..

pastu ada kat satu page tu kat discussion board dia seorang pemuda bertanya n jawpan dari insan2 yg memberi pandangan pun saya dah baca...

soalannya berbunyi :
assalamualaikum saudaraku...minta pendapat anda semua..apakah hukum sebenar masuk kedalam kelab malam? minta ilmu saudara semua...terima kasih.. :)

urm..
saya copy n paste la diaorang punya discussion...


wanita a : salam...bukankah lebih baik kaki yang Allah anugerahkan itu dibawa masuk ke tempat2 yang baik2...hehe..dari segi halal haram saya tidak pasti..tapi kalau kita anggap diri kita orang islam yang sentiasa menyeru kearah kebaikkan, kenapa perlu bersusah payah melangkah ke tempat dimana mungkin bermulanya kita berbuat dosa...;-)
wallahuallam...


saudara yg bertanya :
thanks  :) bukan apa...sy pernah la masuk skali...rasa bsalah tu memang ada..lagi pun masuk tu memang bukan dalam niat..kawan ajak...sy terpaksa pergi.. :) harap sy xpergi lagi la...

wanita a :
selagi kita menyesal dengan ikhlas n tak buat lagi Allah tau apa dalam hati kita..n Allah maha penerima taubat...;-)
 saudara yang bertanya
trima kasih .. :)
 

lelaki a :
sah haram...

lelaki b :
assalamualaikum...haram sbb kitew da masuk ke tmpat2 maksiat
wanita B :
betol ckp wan n azfar tu...kelab malam kn kebanyakkn nye perempuan n lelaki bergaul tanpa batas,,,lg pun pakaian yg dipakai kn tidak elok dipandang n kita b'dosa pabila melihat aurat meke terdedah cna cni,,,tapi bagi yg hendak menjalankn tugas spt polis n pihak2 yg b'kaitan tu tak pe,,,utk kes ajakkn kwn ni,,lebih baik kita menolaknye,,,,sekadar berkongsi pengetahuan je,,kalo ada yg salh tolong tegur jugak ea..
 
kalau saya di tanya saya jawab apa?
urm.. mungkin jawapan saya ada pada wanita a.. sebab saya berpendapat pabila seseorng tu serius tanya hal2 berkaitan n kata tak nak p lagi, kita kena bagi jawapan yang dirasakan tidak men"down"kan dia balik. yalah mana tahu masa tu dia nak berubah. orang berubah kita kena sentuh jiwa mereka. itu akan lebih berkesan..
saya bukan ahli agama yang hendak bercerita pasal halal n haram okay.. saja ja nak bagi pandangan. wallahualam.. ;-)

2 comments:

nusrah said...

assalamualaikum.have been here and follow ur blog.nice tryin to make blogging as a medium in dakwah.feek free to visit me. :)

Sheeda Salleh said...

Tq Nusrah.. ;-)