Saturday, February 19, 2011

.. Kepak, letih, tired!!..

bismillah...

sebenarnya saya boh jak habis cuci baju wif DKNA... hehehe
kepak..lelah..
but disebalik semua ya ada juak kisah lucu yang saya mok cita..
huhuhu
okeh saya mau mula nih..

mula2 tadi mok nyesah k mesin jak..
so pas isya (isya yg lambat) saya ngan DKNA pun mbak barang yang banyak amat ke bilik loundry.
sampey sia mesin rosak cgek..yang sik rosak da yang guna. Plus da que tunggu giliran..
sikpa lah..mula tek mok potong jak que sebab orang pun que ya sikda sia.. (salu polah- i ngaku..hehehe)
then i pun mok nyesah dak tudung & stokin yg saya jarang masok dalam mesin. cuci k tangan dolok...then bok nak masok mesin..
saya mencuci kat tempat paip besar (paip yg mek org salu guna utk mandi mun air sikda)
cuci4x.. belalak lah tek.. lalu madah ngan dayang
" nyesah k tangan jak mok?"
dyg kawab " kmk ok jak. lgpun barang mek sik banyak.. "
so mek 2 pun nyesah la k tangan...

kepak juak eh nyawa.. sebab dalam masa ya tek saya  nnyesah baju kurung yang baru dipolah.. means bukan jak nyesah baju pas di guna, tapi juak baju yang belum dguna.   hehehe

saya nyesah k sabun (serbuk daia), dKna nyiram (bilas). saya siram balit k air downy (da bau wangi sik masa baca tok.. )hehehe

dalam mek 2 suk2 ati tetak2 kaka2 sambil nengar lagu korea.. datanglah sekumpulan wanita.. bising2.. mok mandi duhal.. orang Malaya.

mek 2 buat sik tau jak.. yalah barang gik banyak mok di cuci.. cdak datang tba2.. hehehe
maka shower da air.. kenak sik mok mandi rah shower.. eran2..
sik berbunyi lah mek 2 tek.. tapi lagu korea mek 2 sambung...
sambil ya mek 2 klaka sambil ngetap gigi..(sak cdak sik faham pa d klaka)hehee
dari ekor mata cdak gik juak nunggu.. kmk 2 sik juak ada upa mok stop.. last2 sidak angkat bakul mandi p tempat nyesah.. then datang lagi.. gik juak mek dua polah xsen sik tau. cdak pun sikda  pun madah mok mandi rah sia.. mek duat buat don no jak lah.. hehehe

last2 hampir juak kali setengah jam kemudian, siap keja mek dua.. kepak giler pinggang saya..
saya pun basa basi la minta maaf,
"sori ar. ingat dah takde dah orang nak mandi (masa ya jam area kol 1130)"..
da sorang ya jawab
" eh takpe2..kami yang mandi lewat.."
mek 2 pun jalan la..
" banyak baju dik" tegur org sorang tek..
" kongsi" tersengih2 saya jawab..

sebenarnya dalam masa mek 2 sik lalek ngan cdak macam2 crita auta di reka mek 2. mesti dalam hati cdak sa pa nganok.. sapa sik nganok dekat nak sejam mek 2 nyesah..
kinek saya masih kepak n berhasrat mok tido pastok.. esok pas subuh saya boleh tdo balit.. hehe..
but jam 10 saya ada janji ngan kazen saya p samarahan.. hehehe

nyte semya..
jaljayo,..
saranghae..

p/s : kenak saya nengar macam ujan jak di luar ar.. aler..lelah la saya nyesah nkah downy tadi..adeh3..


Friday, February 18, 2011

..Kompilasi..

a;hamdulillah kali tok akhirnya tangan saya rajin menaip.. sepanjang minggu tok banyak hal berlaku... ada yang sedih ada yang gembira...

saya cita pasal yang sedih lok...

HP Sya hilanG!!

bukan dicuri tapi atas kecuaian saYa sendiri. hehehe
masa ya saya neman kawan p beli barang, nak kol kawan tba2...
Hp sikda dalam poket..
papa pun saya trima hakikat la, saya ngan Hp saya sikda jodoh.
ibarat ibu sik pandey jaga anaknya.. sedey2..

pa gik mok di cerita o...

Smbutan Maulidurasul Besh!!!

macam biasa sambutan maulidurasul kat ipg disambut ikut plan.. besh2..
bayak pembaharuan.. tapi sedar sik sedar da orang len yang akan terpaksa lakukan yang lebih besh untuk tahun hadapan...
nang besh la, terutamanya part lakonan oleh pihak penganjur sendiri.
saya paling tersentuh part laki yang sik hargai masakan isteri..
aduh... terasa bena saya masa ya.. real gilak upa.. sebab mun kita diat kinek tok nang camya la laki2 yang sik puas hati dengan masakan bini..
indahnya akhlak Rasulullah.. negur dengan cara meninggalkan sikit nasi jak..
n pa yang best Baginda tetap madah masakan bininya nyaman.. huhuhu
papapun tahniah buat semua yang terlibat

Saya LULUS

sebenarnya saya bok ambik lesen kreta..
wah saya rasa dolok saya pernah target umur 25 dah da lesen keta!
awal setahun la.. Alhamdulillah saya lulus ambik lesen.. hehehe
for kengkawan yang masih berjuang
liza,nae,atol,dayang, Kak Ya, neng!! Best luck bebeh...
hehehe
 
air sikda di asrama!!!
 
alor2.. sepanjang 2 minggu dah ketandusan air di asrama.. mandi, sapa mandi lebih dari jam 5 alamatnya mandi kat paip besaq bawah ya.. belum gik kinek topk air bawah ya pun dah start mok slow.. habis kot air takungan mek orang guna...hehehe
 
redha ja la..



Saturday, February 12, 2011

.. Dia penGemis bUta..

Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang setiap harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya, Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya maka kalian akan dipengaruhinya.

 
Namun, setiap pagi Muhammad Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawakan makanan, dan tanpa berucap sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapkan makanan yang dibawanya kepada pengemis itu sedangkan pengemis itu tidak mengetahui bahwa yang menyuapinya itu adalah Rasulullah SAW. Rasulullah SAW melakukan hal ini setiap hari sampai beliau wafat.

 
Setelah wafatnya Rasulullah SAW, tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari sahabat terdekat Rasulullah SAW yakni Abubakar RA berkunjung ke rumah anaknya Aisyah RA yang tidak lain tidak bukan merupakan isteri Rasulullah SAW dan beliau bertanya kepada anaknya itu, Anakku, adakah kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?

 
Aisyah RA menjawab,Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah dan hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu saja.

 
Apakah Itu?, tanya Abubakar RA. Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke ujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada disana, kata Aisyah RA.

 
Keesokan harinya Abubakar RA pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Abubakar RA mendatangi pengemis itu lalu memberikan makanan itu kepadanya.

 
Ketika Abubakar RA mulai menyuapinya, sipengemis marah sambil menghardik, Siapakah kamu?

 
Abubakar RA menjawab,Aku orang yang biasa (mendatangi engkau).

 
Bukan! Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku, bantah si pengemis buta itu.

 
Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah.

 
Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut, setelah itu ia berikan padaku, pengemis itu melanjutkan perkataannya.

 
Abubakar RA tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu,

 
Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW.

 
Seketika itu juga pengemis itu pun menangis mendengar penjelasan Abubakar RA, dan kemudian berkata,

 
Benarkah demikian? Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia....

 
Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat di hadapan Abubakar RA saat itu juga dan sejak hari itu menjadi muslim.

 
Nah, wahai saudaraku, bisakah kita meneladani kemuliaan akhlak Rasulullah SAW?

 
Atau adakah setidaknya niatan untuk meneladani beliau?

 
Beliau adalah ahsanul akhlak, semulia-mulia akhlak.

Wednesday, February 9, 2011

.. sepasang kasut itu...

Sepasang kasut itu sangat bernilai..
sangat bermakna..

hehehe...
sebenarnya kmk orang tadi bok jak disajikan dengan sebuah cerita pasal sepasang kasut.
o tedah.com...hehehe

hehehe

Sunday, February 6, 2011

.. Andai kami begini..

Saya suka tengok kartun kat sini... hehehe
suka gilak2..
so saya dengan besar hati letak gambar ni mengikut geng kami..
aturannya adalah mengikut usia.. hehehe


Dayang Marzuin ;-)

Sharmimi

saya sendiri

MUhdiyatul Anam

Naimah

Dkna NUrul Ashikin

Haliza

Farah

...Jika aku jatuh cinta...

Ya Allah,

Jika aku jatuh cinta Ya Allah,

cintakanlah aku pada seseorang yg melabuhkan cintanya padaMu

agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu
Ya Muhaimin,

Jika aku jatuh hati,

izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yg hatinya tertaut padaMu

agar aku tidak jatuh dalam jurang cinta nafsu
Ya Rabbana,

Jika aku jatuh hati,

jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling dariMU
Ya Rabbul I'zzati,

Jika aku rindu,

rindukanlah aku pada seseorang yg merindui syahid dijalanMu
Ya Allah,

Jika aku menikmati cinta kekasihMu,

janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu
Ya Allah,

Jika aku jatuh hati pada kekasihMu,

jangan biarkan aku terjatuh dan tertatih dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu
Ya Allah,

Jika kau halalkan aku merindui kekasihMu

jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu.

Amin Ya Rabb Al-amin