Monday, November 1, 2010

...Andai Kata/ kalaulah...

saya ambik ni dari blog rakan http://shermiemy.blogspot.com 

(sebab saya malas nak taip situasi)

 situasi ni sebenarnya saya beri pada rakan (saya anggap zeti itu adalah saya))

Diberikan satu situasi...

Andaikata, pada suatu hari anda didatangi salah seorang sahabat yang paling rapat dengan anda...Yang paling kamceng...Yang paling gink la katakan..Andaikata namanya Zeti..Tyme malam 2, tb2 plak all of your family members going somewhere...u tinggal lah sorang2 dalam umah...(u bukan jenis penakut pun!! apa barang nak takut??) tiba2 datang kawan u, dia cakap lama dah tak jumpa u..saja ja datang suprise camtu..so, Both of u talk..talk and keep talking all night long..funny story and sad memory..dalam bilik anda la of coz..

...and suddenly your phone ringing..

"RING".."RING"
of coz u should answer the phone call..mana tahu kot2 ada emergency kes from ur parents..and u ask ur friend to wait.. you promise that u'll come back..it's just a minute, u say.. ok..kawan u pun let u go.. dengan JANJI u nak come back!!!

Conversation:
Me: Hey Betty..what's up??(waseh, speaking:p) Nape nangis2 ne??
Betty: Sob2..huhu..ko taux Amy, si Zeti da meninggal dunia..petang tadi..accident kat Jalan Tupot..remuk btul keta dy..dy meninggal on the spot..huhu..
Me: Erk..ko biaq btul??r u sure??
Betty: Ha'ah..nape plak aku nak tpu??bnda mcm ni bkan bley main2..aku kat hspital ni skrang..myat dy ada kt dlm sana..
Me: Tapi..dy ada kt cni dgn aku..
Betty: wei, ko jngnla nak main2 plak..dah sah2 mayat dy lalu dpn aku tadi dsorong..dah2, ko cpat g hospital ni..skrang ek..aku tunggu...sob3..
Me: erk..ok2...
(Talian putus)

dan fikiran anda mula melayang kepada sahabat anda yang berada di dalam bilik...hurm...
Nah, kalu perkara ini berlaku di pihak anda, apa yang akan anda lakukan??

(A) Anda lari..Takut hantu Zeti terkam dan cekik anda
(B) Anda pengsan..Sebab terlalu takut
(C) Anda masih tidak percaya dan tidak puas hati lalu pergi balik ke bilik n cerita balik kat Zeti hal tadi
(D) Anda memang tidak percaya dan kembali bercerita balik dengan Zeti kat dalam bilik..Anggap mcm xda pa2 yg berlaku.. Coz anda tahu yang si Betty 2 memang seorang yang penggurau..
 * jawapan adalah subjectif (lain2 jawapan yang releven boleh diterima)

saya dapat pelbagai variasi jawapan...
CIk Poison, CD : saya akan lari walau ikut tingkap..gila mok tunggu?.
Cik Miricle Lancome :  saya pun akan lari.. hish sik berani eh...
Cik Poemme lancome : kmk asa kmk akan leput!!
Cik oceanus : kmk akan balit bilit n padah ngan nya pergi ko, ctok bukan tempat ko..n cgek ik kmk akan pergi balit n tido ngan nya...
Cik hypnose, lancome : Kmk sik tau mok molah apa...
Cik HUgo Boss : kmk akan balit bilit n kaka macam biasa. sebab kamk sik cayak dengan apa yang kawan mek padah...
dan last skali CIk Vanila musk : kmk akan pura2 pengsan..hehehe
Cik Burbery:i  akan pergi n padah nya tunggu i dipintu syurga..
Cik Sunfower Elizebeth Arden : i sik caya...i cuba gik carinya...tapi dlam pada ya i takut juak lah..hehehe

dalam banyak2 jawapan saya paling terharu dengan jawapan Cik Hugo Boss n cik Sunflower..yalah nak kawan datang malam2 susah2 sebab mok sama ngan kita.. nya mok share nya pun last moment ngan kita..ney tau sebelim ya nya kepingin mok jumpa kita...jawapan lain bukan sik ok..Ya i madah awal tek ..jawapan yang releven di terima..betul lah setiap jawapan cdak ada asa sendiri..hehehe
huhuhuh walau apapun saya sik juak maok benda tok jadi...huhuhu sangat sedih...bukan senang mok cari kawan yang boleh share semua ngan kita..huhuhuhu

 Kesimpulan daripada cerita ini..Kita tidak tahu andainya Allah ingin menguji kita dengan cara sebegini...Mungkin juga kerana terlalu ingin berjumpa dengan kita, roh sahabat datang melawat sebelum diangkat ke sana..Soal roh adalah dalam rhsia Allah...mungkin perkara ini boleh terjadi kepada anda atau mungkin perkara ini boleh terjadi kepada saudara rapat anda..Apa yang boleh kita lakukan ialah berdoalah kepada arwah semoga rohnya ditempatkan bersama-sama orang yang dirahmati oleh Allah...Allahuallam...
Astaghfirullah....

Anyway..tq semua atas jawapan yang diberikan..hehehe
sayang kitak orang!!



buat pembaca...try la tanya situasi tok ngan kawan...kita akan dapat pelbagai jawapan n pasti akan ada yang menyentuh hati...;-)

No comments: